Sayfalar

Metinlerle Rusça Ad Durumları - Падежы Русского Языка в Текстах

Bugün ad durumlarını çalışmak için kullanabileceğiniz bir kitaptan bahsedeceğim.

Kitabın adı: Metinlerle Rusça Ad Durumları - Падежы Русского Языка в Тектсах . Yazarları Olena Kozan ve Elif Yemenoğlu. Kurmay Yayınları tarafından Ankara’da 2010 yılında basılmış.


Kitapta yalın hal hariç her ad durumuna için kırkar tane kısa metin var. Metin içinde boşlukları parantez içindeki kelimeleri uygun ad durumunda çekerek dolduruyorsunuz. Ad durumlarının açıklamaları kitap içinde yok. Dolayısıyla, sadece egzersiz kitabı olarak görmek lazım. Seviyesi ТРКИ ТБУ ve ТРКИ-1 için uygun. Egzersizin metinler halinde olması ad durumlarının kullanımına da aşinalık sağlıyor. Arkasında bütün egzersizler için cevap anahtarı var. Bu sayede kendi başına çalışırken de kullanması rahat. Ayrıca metinlerin okunduğu bir de CD’si var.


Ad durumlarını çalışmak için ilave kaynak olarak güzel bir kitap. Bu konuda ek kaynağa ihtiyacınız varsa öneririm.


Yayın Tarihi: 30.Mart.2011, Çarşamba

Mikhail Kalaşnikov – Михаил Тимофеевич Калашников

Bugün yaşayan en ünlü Ruslardan biri ile ilgili yazıyorum: Mikhail Kalaşnikov. Dünyanın en ölümcül silahlarından birini o icat etti.: AK-47 (Автомат Калашникова -47) Adını en çok duyduğumuz Rus belki de odur.

Mikhail Kalaşnikov, yoksul bir ailenin çocuğu olarak 1919’da Altay bölgesinde doğdu. Çok iyi bir eğitim alamamasına rağmen çok genç yaşlardan itibaren mekaniğe ilgi gösterdi. 1930 yılında ailesi kulak olarak belirlendi ve Sibirya’ya gönderildi. Mikhail Kalaşnikov, 19 yaşında Kızıl Ordu’da görev yapmaya başladı. Tank sürücüsü olarak görevlendirildi. Bu görevdeyken, orduda ilk önemli buluşunu yaparak, tanktan atılan mühimmatı sayan bir cihaz geliştirdi. Bu sayede elde kalan cephanenin miktarı doğru olarak belirlenebiliyordu. 1941’de yaralandı ve hastanede 6 ay geçirdi. Bu sırada, ilk kez hafif makinalı bir silah tasarımı ile ilgili düşünmeye ve çalışmaya başladı. Bu sırada Sovyet ordusu Almanların sahip olduğuna benzer makinalı tüfeklerden yoksundu. İlk tasarımları reddedilmiş olsa da, yeteneği anlaşıldı ve silah tasarımcısı olarak çalışmaya başladı. Birkaç farklı tasarımdan sonra 1947’de AK-47 silahını geliştirdi. Meşhur Kalaşnikof. Ondan sonra da bu silah üzerinde çalışmaya devam etti. 1971 yılında teknik bilimlerde doktora derecesi aldı. Farklı Rus ve diğer ülkelerde akademisyen olarak görev yaptı. Şu anda emekli. Çocukları ve torunlarıyla birlikte sakin bir hayat yaşıyor. Milyonlarca insanın ölümünden sorumlu bir silahın tasarımcısı olmakla ilgili de bu silahları ana yurdunu korumak için yaptığını, bu kadar yaygınlaşıp, siviller dahil pek çok insanın ölmesine neden olmasıyla ilgili olarak da, bu durumun sorumlusunun politika olduğunu söylüyor.

Bunca sivil insanın ölümüne neden olan bir silah olmasına karşın, bir mühendis olarak, bu silahın tasarımına duyduğum hayranlığı gizleyemem. Çok basit bir tasarım. Kullanılması kolay. Üretilmesi kolay. Hiç bir kalifikasyonu olmayan işçiler tarafından üretilebiliyor. Çok kısa sürelerde temizliği ve bakımı yapılabiliyor. Zaten bu yüzden düzenli ordu olmayan savaşçı gruplar arasında bu kadar yayılabilmiş. Havalı hiçbir yanı yok, ama işlevini mükemmel olarak yerine getiriyor. Mikhail Kalaşnikov, gerçekten büyük bir tasarım ustası.

Bağlantılar:

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Kalashnikov

2. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB_%D0%A2%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%84%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87

3. http://www.gizmag.com/kalashnikov-ak-47/12306/

4. http://www.guardian.co.uk/world/2003/oct/10/russia.nickpatonwalsh

5. http://news.bbc.co.uk/2/hi/5116772.stm?ls

Yayın Tarihi: 25.Mart.2011, Cuma

Çar Petro’nun Arabı Evlendirişinin Hikayesi – Сказ про то, как царь Петр арапа женил

Bugün 1976 yapımı bir Sovyet filminden bahsedeceğim. Film, Büyük Petro tarafından yetiştirilmiş olan Afrika asıllı İbrahim Petroviç Hannibal’in evlenmesinin hikayesini anlatıyor. Aslında İbrahim Petroviç Hannibal, gerçekten yaşamış ve Puşkin’in anne tarafından büyük dedesi. Puşkin’in de onun hakkında ‘Büyük Petro’nun Arabı’ (Арап Петра Великого) isimli bitirilmemiş bir tarihi romanı var. Film de Hannibal’in Natalya Ptişeva ile evlenmesinin hikayesi.

Film, Mosfilm Stüdyoları tarafından çekilmiş 100 dakikalık tarihi bir drama. Yönetmeni Алексанр Митта. Senaryo Валерий Флит ve Алексанр Митта tarafından yazılmış. Başrollerde Владимир Высоцкий (Ибрагим Ганнибал), Алексей Петренко (Царь Петр, eğer Sibirya Berberi’ni seyrettiyseniz, orada da ‘General’ rolündeydi.), Иван Рыжов (Гаврила Ртищев) ve Ирина Мазуркевич (Наташа) rol almış.

Filmin başında kısaca İbrahim’in doğuşu, Osmanlılar tarafından İstanbul’a getirilişi ve ardından Büyük Petro’ya hediye edilişi anlatılır. Ardından Büyük Petro’nun yetiştirdiği İbrahim, eğitiminin devamı için Fransa’ya gönderilir. Burada evli bir Fransız hanımın zenci bir bebek sahibi olmasıyla nedeniyle düello ile sonuçlanan bir rezalete karışmasının ardından, o sırada yeni inşa edilmekte olan St. Petersburg’a döner. Bir baloda Nataşa ile tanışır ve ona aşık olur.

Film ilginç bir konudan yola çıkılarak çekilmiş, güzel bir film. Biraz masal havasında. İbrahim’in hikayesi başlı başına dikkat çekici bir konu. Ayrıca, arka planda St. Petersburg’un ve Rus donanmasının inşası, Büyük Petro’nun reformları, halkın bu reformlara verdiği tepkiler de anlatılıyor. Filmi seyrederken Büyük Petro’ya Deli Petro demiş olanlara hak vermemek mümkün değil.

Ben filmi sevdim. Rus tarihinin ilginç bir döneminde geçen güzel bir film seyretmek isteyenlere öneririm.

Bağlantılar:

1. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%B7_%D0%BF%D1%80%D0%BE_%D1%82%D0%BE,_%D0%BA%D0%B0%D0%BA_%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%8C_%D0%9F%D1%91%D1%82%D1%80_%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B0_%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BB

2. http://www.kinoexpert.ru/index.asp?comm=4&num=304

3. http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_the_Great's_Negro

Yayın Tarihi: 23.Mart.2011, Çarşamba

Bloguma Dokunma!

Aşağıda bağlantılarını paylaştığım kaynaklarda ayrıntıları var, blogspot’a erişim yasaklandı.

Hikayesi şu: Digiturk’ün yayın haklarına sahip olduğu bazı görüntülerin blogspot üzerinden yayınlanması nedeniyle, dava açmışlar ve mahkeme de bu kararı almış. Engelleme kararının domain adı ve alt domainler üzerinden değil, IP adresleri üzerinden yapılması nedeniyle de konuyla ilgisi olmayan milyonlarca kişi cezalandırılmış durumda. ( Milyonlarca derken abartmıyorum, http://www.dipnot.tv/4767/Blogspotun-kapatilmasinin-ardindan-Bloguma-dokunma-kampanyasi-basladi.aspx ) Teknolojik açıklamasını çok iyi bilmiyorum, galiba blogspot’a ait IP adreslerinin çokluğundan, ama zaman zaman blogspot’a erişim mümkün.

İnternette kendimizi ifade etme ve bilgiye erişim haklarımızın bu kadar kırılgan olmaması gerekli. İlgili kanunların, bizleri de koruyacak şekilde yeniden düzenlenmesinin gerekli olduğuna inanıyorum. Digiturk’ün de bu konuda, kanunların ona verdiği hakları çok acımasızca ve düşüncesizce kullandığına düşünüyorum.

Bu durum karşısında ben ne yapıyorum? İlk önce Digiturk’e bir mesaj gönderdim ve bu baskıda ısrarcı davranıp, başka çözüm yollarına gitmezlerse aboneliğimi iptal edeceğimi bildirdim. Bu konuda da ciddiyim. Ayrıca, kullanabileceğim her platformda tepkimi dile getiriyorum ve bu mesajı yaymaya çalışıyorum. Yeterince büyük sayılara ulaşabilirsek, bu tepkilerin sonuç getirebileceği konusunda iyimserim.

‘Aslıhan Rusça Öğreniyor’ isimli bloguma gelince... Şu anda ne yapacağımı çok iyi bilmiyorum. Blogculuğu seviyorum, devam etmek niyetindeyim. Ama nasıl devam edeceğim, biraz da gelişmelere bağlı. Ne yapacağıma karar verince, abonelerimi mutlaka bildireceğim, buradan da duyurmaya çalışacağım.

Bağlatılar:

1. http://blogumadokunma.tumblr.com/

2. http://www.dipnot.tv/4767/Blogspotun-kapatilmasinin-ardindan-Bloguma-dokunma-kampanyasi-basladi.aspx

3. http://www.cnnturk.com/2011/bilim.teknoloji/teknoloji/03/01/blogspot.coma.erisim.engellendi/608495.0/index.html

4. http://www.facebook.com/home.php#!/blogumadokunma

Yayın Tarihi: 2.Mart.2011, Çarşamba