Sayfalar

Çar Petro’nun Arabı Evlendirişinin Hikayesi – Сказ про то, как царь Петр арапа женил

Bugün 1976 yapımı bir Sovyet filminden bahsedeceğim. Film, Büyük Petro tarafından yetiştirilmiş olan Afrika asıllı İbrahim Petroviç Hannibal’in evlenmesinin hikayesini anlatıyor. Aslında İbrahim Petroviç Hannibal, gerçekten yaşamış ve Puşkin’in anne tarafından büyük dedesi. Puşkin’in de onun hakkında ‘Büyük Petro’nun Arabı’ (Арап Петра Великого) isimli bitirilmemiş bir tarihi romanı var. Film de Hannibal’in Natalya Ptişeva ile evlenmesinin hikayesi.

Film, Mosfilm Stüdyoları tarafından çekilmiş 100 dakikalık tarihi bir drama. Yönetmeni Алексанр Митта. Senaryo Валерий Флит ve Алексанр Митта tarafından yazılmış. Başrollerde Владимир Высоцкий (Ибрагим Ганнибал), Алексей Петренко (Царь Петр, eğer Sibirya Berberi’ni seyrettiyseniz, orada da ‘General’ rolündeydi.), Иван Рыжов (Гаврила Ртищев) ve Ирина Мазуркевич (Наташа) rol almış.

Filmin başında kısaca İbrahim’in doğuşu, Osmanlılar tarafından İstanbul’a getirilişi ve ardından Büyük Petro’ya hediye edilişi anlatılır. Ardından Büyük Petro’nun yetiştirdiği İbrahim, eğitiminin devamı için Fransa’ya gönderilir. Burada evli bir Fransız hanımın zenci bir bebek sahibi olmasıyla nedeniyle düello ile sonuçlanan bir rezalete karışmasının ardından, o sırada yeni inşa edilmekte olan St. Petersburg’a döner. Bir baloda Nataşa ile tanışır ve ona aşık olur.

Film ilginç bir konudan yola çıkılarak çekilmiş, güzel bir film. Biraz masal havasında. İbrahim’in hikayesi başlı başına dikkat çekici bir konu. Ayrıca, arka planda St. Petersburg’un ve Rus donanmasının inşası, Büyük Petro’nun reformları, halkın bu reformlara verdiği tepkiler de anlatılıyor. Filmi seyrederken Büyük Petro’ya Deli Petro demiş olanlara hak vermemek mümkün değil.

Ben filmi sevdim. Rus tarihinin ilginç bir döneminde geçen güzel bir film seyretmek isteyenlere öneririm.

Bağlantılar:

1. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%B7_%D0%BF%D1%80%D0%BE_%D1%82%D0%BE,_%D0%BA%D0%B0%D0%BA_%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%8C_%D0%9F%D1%91%D1%82%D1%80_%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B0_%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BB

2. http://www.kinoexpert.ru/index.asp?comm=4&num=304

3. http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_the_Great's_Negro

Yayın Tarihi: 23.Mart.2011, Çarşamba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.