Sayfalar

İlk Rusça Romanımı Okudum

Bu yakınlarda ilk Rusça romanımı bitirdim. Yazarı Виктория Токарева. Romanın adı Дерево на Крыше. Okurken de çok keyif aldım.


Uzun zamandır orjinal metinleri okumaya başlamıştım. Ama genellikle, ya çalışma masasının başında, sözlükle ve acı çekerek veya da ilgimi çekmeyen ama dili basit bir metni okurdum.


Bu kitabı, Helsinki’ye yaptığım bir seyahat sırasında bulduğum, Rusça kitap, CD ve DVD’ler satan bir dükkandan almıştım. Okumaya niyetlendiğim ilk roman da buydu. Daha önceki metinler, kısa öyküler ile gazete ve dergi makaleleriydi. Kitabı aldım, çalışma masasının başına oturdum, sözlüğü ve kağıdı kalemi hazırladım, okumaya başladım. Yarım saat kadar sonra sıkılmıştım. Gece uykum kaçtı. Biraz televizyona baktım. Sonra kitap okuyayım, dedim. O sırada okuduğum kitabı bitirmiştim, yeni ne okuyayım, diye düşünürken, aklıma Дерево на Крыше geldi. Konuya kendimi çoktan kaptırmıştım, herhalde. İlk kez ders çalışır gibi değil de, kitap okur gibi okumaya başladığım Rusça kitap bu oldu. Zevkle okudum ve bitti.


Hala en büyük zorluk kelimeler. İlk başlarda daha fazla sözlük kullanıyordum. Giderek daha az kullanır oldum. Bütün kelimeleri anladığımdan değil, hatta bazen çok azını anlıyordum. Ama okuma keyfini kesintiye uğratmamak için sözlüğe bakmıyordum. Sadece kritik kelimelere baktım.


İki gün önce Remzi Kitabevi’ne gittim, Rusça kitaplara göz attım. Biraz karıştırdıktan sonra bir tane aldım. Evde iki de öykü kitabı var. Artık sırada onlar var. Türkçe ve İngilizce kitaplarım biraz daha bekleyecekler, inşallah.


Çok uzun süredir bu dili öğrenmek için çalışıyorum. Galiba başarıyorum da...



Yayın Tarihi: 19.Haziran.2011, Pazar

1 yorum:

  1. Aslıhan hanım ne olursa olsun bu faaliyetlerinize ara vermeyin, bende dünyanın bir ucundayım, gelen mailinizi görünce sanki bir yakın arkadaşım birşey yollamış gibi oldum....satırlarınız çok samimi....dileğim hayatta hep böyle samimi, doğru insanlarla karşılaşmamız ama her zaman gerçekleşmezse de çabanız çok güzel...saygılarımla...Yorumumu gönderdim ama gitmedi bende 1-2 satır ilave edeyim dedim...sizlerle tekrar Rusça Öğrenme şevkini hissettim ....bilmem anlatabildim mi? denize attığınız bir deniz atı dahi dahi olsa...1 tanesi dahi yaşasa faydadır...

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.