Sayfalar

Dönüşüm Muhteşem Olacak!

Tatildeydiniz, iş seyahatindeydiniz, hastaydınız, herhangi bir nedenle Rusça çalışmaya uzun veya kısa bir ara verdiniz. Şimdi yeniden başlama zamanı ama bir türü başlayamıyorsunuz. Böyle zamanlarda benim uyguladığım taktikler şöyle:

1. İyi veya kötü her durum, atalet yaratmaya meyillidir. Bu şu demek: Çalıştıkça çalışmak kolaylaşır, keyifli hale gelir ve hatta özlenir. Çalışmadıkça da çalışmak zorlaşır, sevimsiz hale gelir. Bunun farkında olun. Çalışmanın bu kadar zor gelmesinin geçici bir durum olduğunu, biraz çalıştıktan sonra eskisi gibi keyifli geleceğini bilin.

2. Bir arkadaşınız veya öğretmeninizle Rusça çalışmaya başlayın. Başkalarına söz verince tutmamak daha zor oluyor.

3. Kurs veya özel dersle Rusça öğrenirken uzun bir ara verdiyseniz, geri dönmeye başlamadan önce kendi başınıza eski konuları tekrar etmek iyi bir fikirmiş gibi gelebilir. Ama ne zaman buna kalkıştıysam benim için berbat bir fikir olduğunu gördüm. Kendi başıma eski hızımla çalışmaya geri dönemedim. Herkes benim gibi tembel teneke değildir, siz bunu başarabilirsiniz. Ama en azından başarmanın çok kolay olmayabileceğini göz önünde tutun ve bir türlü istediğiniz şekilde başlayamıyorsanız, bir an evvel kendinizi örgün eğitimin kollarına bırakın. Eğer unutmuş olduklarınız olduğunu düşünüyorsanız, bıraktığınızdan daha düşük bir seviyede başlayabilirsiniz.

4. Eğer siz yokken dersler devam ettiyse, o sırada sınıfın öğrendiklerinin özetini alın. Gireceğiniz bir sonraki derste ne olduğunu anlamazsanız moraliniz daha çok bozulur.

5. Seviyenizden biraz daha düşük ama daha önce çalışırken kullanmadığınız bir malzeme ile çalışmaya başlayın. Hızlı ilerlediğiniz görmek şevkinizi artırır.

6. İlk çalışmalarınız, zor olmayacak eğlenceli bir şeyler olsun. Film seyredebilirsiniz, çok zor olmayan okumalar yapabilirsiniz, basit konularda konuşmaya çalışabilirsiniz. Biraz Rusça kullanmaya başladıktan sonra, daha ciddi bir şeylere geçmek daha kolay gelecektir.

7. Kırtasiye alışverişi yapın. Yeni ve güzel bir defter veya kalem, bazen çalışma isteğinizi artıyor. (Beni tanıyanlar, bunun sadece alışveriş için başka bir bahane olduğunu söylüyor, ama bence komik de olsa çok işe yarıyor.)

Daha ne bekliyorsunuz? Haydi, bir an evvel çalışmaya başlayın.

Yayın Tarihi: 14.Kasım.2010, Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.