Sayfalar

‘Çarlık Rusyası’ndan Sahneler’ Sergisi

Sizlere daha önce St. Petersburg’daki Rus Müzesi’ni anlatmıştım. Şu anda Rus Müzesi’nin koleksiyonundan 19. yüzyıla ait eserler İstanbul’da. İşte ayrıntılar…

St. Petersburg’daki Rus Müzesi’nden seçilen 19. yüzyıla ait başyapıtlar, Pera Müzesi’nde ‘Çarlık Rusyası’ndan Sahneler: Rus Devlet Müzesi Koleksiyonu’ndan 19. Yüzyıl Rus Klasikleri’ adlı sergide 4.Kasım’da sergilenmeye başlandı. 20.Mart’a kadar açık kalacak sergide, Repin, Makovski, Yaroşenko, Şişkin gibi ünlü ressamların resimleri sergileniyor.

19. yüzyıl, Rusya açısından hareketli bir dönem. 1861’de toprak köleliği kaldırılmış, ama ardından köylüler için fakirliğin eskisinden daha az olmadığı ve 20. yüzyıldaki devrimi hazırlayan bir dönem başlamış. Bu sancılı değişim, sanata da yansımış. Sergi, işte bu hareketli yüzyılda ortaya çıkan ressamları ve resimlerini Türkiye’deki sanatseverlerle buluşturuyor.

Ankara’da yaşadığım için henüz sergiyi görmeye fırsatım olmadı. Rus Müzesi’ni gezmiştim, ama gene de fırsatını bulursam bu sergiye gideceğim. Gidersem izlenimlerimi sizlerle paylaşırım. Bu arada sergiyi gören birileri burada fikirlerini bize anlatırsa çok memnun olurum.

Bağlantılar:

1. Pera Müzesi internet sitesinde sergi tanıtımı: http://www.peramuzesi.org.tr//sergiler/detay.aspx?SectionID=dNPI1fv2cMmEHfhoMz6KQw%3d%3d&ContentID=gMExqMc1El%2bSO5HHdgc3nA%3d%3d

2. Pera Müzesi sergi broşürü: http://www.peramuzesi.org.tr/images/serrc/rusKlasikleri-brosuru.pdf

3. Radikal Gazetesi’nde sergiyle ilgili haber:

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&ArticleID=1027324&Date=05.11.2010&CategoryID=113

Yayın Tarihi: 7.Kasım.2010, Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.