Bu aralar, sık sık kelime öğrenmek için neler yaptığımı soruyorlar. İşte önerilerim:
1. Kendinizi bilin. Bu ifadenin çok derin ve ruhsal anlamları olmakla birlikte, dil öğrenmenin küçük dünyasında da yeri var. Herkesin kapasitesi, yetenekleri ve hafıza özellikleri birbirinden farklıdır. Kendinize ulaşması çok zor hedefler koymayın, kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Aslında çok iyi ilerleme kaydettiğiniz bir sırada, yanlış referans kullandığınızdan dolayı moraliniz bozulmasın. Burada anlatacağım teknikler benim için işe yarayanlar. Sizin hafızanızın yapısı, farklı tekniklerin daha çok işe yarayacağı bir yapı olabilir. Farklı teknikleri deneyin, sizin için en çok işe yarayanları bulun.
2. Benim kullanmayı en çok sevdiğim teknik, öğrenmeye çalıştığım kelimenin okunuşuna yakın bir Türkçe (veya ikinci yabancı dilim olan İngilizce) kelime bulmak ve ardından bu çağrışımı güçlendirecek bir görüntüyü hayal etmek. Örneğin yalan söylemek eyleminin Rusçası лгать. Bu Türkçe ‘lügat’ kelimesine çok benziyor. İki kelimeyi birleştiren kafamda canlandırdığım görüntüde bir kabadayı “Benim lügatımda yalan söylemek yoktur, lan.” diye bağırıyor. Göz kelimesi глаз, İngilizce ‘glass’ (cam, bardak) kelimesine benziyor. Bir cam bardağın dibinden bakan, bardağın dibinin büyüteç etkisi yüzünden kocaman görünen bir göz hayal ediyorum. Bu gözün sahibi de çizgi film karakteri haylaz bir kız çocuğu. Bu tip görüntüleri ne kadar canlı, renkli ve ayrıntılı olarak canlandırırsanız hatırlamanız da o kadar kolay olur. Abartılı ve esprili olurlarsa daha iyi. Hatta birazcık da edepsiz çağrışımlar ve görüntüler kullanın.
3. Kelimeleri çeşitli şekillerde gruplayın. Aynı kökten gelen kelimeler, benzer okunuşa ama farklı anlamlara sahip kelimeler, anlam olarak belli bir gruba (hayvanlar, sebzeler, meslekler, vb.) dahil kelimeler, zıt anlamlı kelimeler… Bunların hepsi bir gruplama şekli olabilir. Kelimeleri bu gruplar içinde öğrenmeye çalışın.
4. Rusçada da tıpkı Türkçede olduğu gibi ek ve bileşik kelimelerle kelime türetilmektedir. Temel aşamaları geçtikten sonra bu tip kelimeler karşınıza çıkacaktır. Bunları eklere köklere dikkat ederek öğrenmeye çalışın.
5. Kendi şemalarınızı çizin. Örneğin yer gösteren edatları öğrenmek için bir masanın altına, üstüne, arkasına, yanına kedi çizin ve hepsinin yanına ilgili edatı yazın.
6. Kelimeleri çalışırken ne kadar çok duyunuzu uyarırsanız o kadar iyi. Kelimeleri yüksek sesle tekrar edin. Varsa kelimeyi gösteren resimlere bakın. Yazılı çalışırken farklı renkte kalemler kullanın. Hatta daha ileri gidin, сладкий (tatlı) kelimesini öğrenirken ağzınıza bir şeker atın.
7. Kelimeleri yalnız başına ezberlemektense bunların içinde geçtiği cümleleri, ifadeleri, şiirleri, diyalogları, şarkıları ezberleyin.
8. Ben pek sevmem, ama her yerde tavsiye ederler: Küçük kartların veya kağıtların bir yüzüne Rusça kelimeleri bir yüzüne Türkçe anlamlarını yazın, sonra bunları tekrarlarda kullanın.
9. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri kullanın. Bunlarla cümleler kurun.
10. Bol bol okuyun, dinleyin, konuşun ve yazın. Yeni kelimeler ancak böyle yerleşir.
11. Karşılaştığınız her yeni kelimenin anlamına sözlükten bakmayın. Öncelikle tahmin etmeye çalışın. (Metin okurken bilinmeyen kelimelerin ele alınması ile ilgili önerilerimi ‘Etkin Okuma Teknikleri’ yazısında anlatmıştım.)
12. Yeni kelimeleri önce daha sık aralıklarla, sonra daha uzun aralıklarla tekrar edin. Örneğin, bir çalışma seansının hemen sonunda o seansta karşınıza çıkan yeni kelimeleri tekrar edin. Sonra o gün akşam tekrar edin. Ardından ertesi gün, ertesi hafta, ertesi ay… Kelimelerin karmaşıklığına ve sizin öğrenme kapasitenize bağlı olarak bu aralıkları ayarlayın. Tekrarlarınızı planlayabilmek için çalışırken tarih atın.
13. Bir günde öğrenmeyi hedefleyeceğiniz kelime sayısında gerçekçi olun. Ben, en yoğun çalıştığım dönemlerde bile en fazla 10 taneyi hedefleyebiliyorum. Günde 5 taneyi bile becerebilsem çok iyi, ayda 150 kelime eder. Eğer hedeflediğiniz kadar kelimeyi öğrenemediğinizi görürseniz sayıyı azaltın.
14. Çok darda kalırsanız kelimeyi 10-20 kere yazın ve söyleyin. Ama bunu yaparken otomatik pilota geçmediğinizden emin olun, dikkatiniz kelime üzerinde tutun.
15. Kendinize yalnız başınıza veya arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz oyunlar icat edin veya bulun. İnternette ‘Rusça kelime oyunları’, İngilizceniz varsa ‘Russian vocabulary games’, ‘Russian language games’ diye arama yapabilirsiniz.
İyi çalışmalar…
Yayın Tarihi: 3.Kasım.2010, Çarşamba
ukranyadayım bu yazıyı çok pozitif ve başarılı buldum. 2 numaralı teknikle bende öğreniyorum ruscayı burda başlangıçta rusca bilmediğim için çok iyi iletişim kuramıyorum ama bir zorumluluk ta olduğu için kendimi ara ara çok sıkıyorum ve çok hızlı öğrendiğimi farkettim. sürekli soruyorum ve hatalıda olsa o kelimeleri söylemeye çalışıyorum. doğrusunu gördüğümde artık o beynime yapışmış oluyor. kelimeleri bir cümle içinde kullandıktan sonra o artık unutulmayan bir yola giriyor benim için. aynı zamanda skype den bir rus kız arkadaş edinip onla konuşmanızda benim için 2nci bir method tek başınıza çoğu şeyi yanlış öğrenirsiniz. birinin size yardım etmesi gerek çoğu yerde. karşık bir dil çünkü. saygılarımla Gökhan PUR.
YanıtlaSil