Sayfalar

Etkin Okuma Teknikleri

Yabancı dil öğrenirken okuma, en değerli öğrenme yöntemlerinden biridir. Dili kullanarak etkin iletişim becerilerinizi artırır, dilbilgisi konularının ve yeni kelimelerin yerleşmesini sağlar. Yabancı dil öğrenirken, okumaya mutlaka yeterince zaman ayırmalısınız.

Aşağıda etkin okuma için bazı teknikler var:

1. Mümkün olduğu kadar seviyenize uygun okuma parçaları seçin. Seçtiğiniz okuma parçasında geçen her kelimeyi veya dilbilgisi kuralını bilmek zorunda değilsiniz. Aslında metin sizi biraz zorlamalı. Ama genel olarak anlamalısınız da. Seviyenizin altında okuma parçaları, hiç okumamaktan iyidir, mutlaka, ama en fazla yararı sağlamak için parçalar sizi biraz zorlamalı. Seviyenizin fazla üzerinde okuma parçaları içinse çok fazla zaman ve çaba harcarsınız, ama karşılığında yeterince öğrenemezsiniz. Aşırı zorlanmak da şevkinizi kırar. Uygun seviyedeki metinleri bulmak için öğretmenlerinizden veya arkadaşlarınızdan yardım alın.

2. Parçayı okumaya başlamadan önce, varsa, kelime listesindeki kelimeleri öğrenin, metinle ilgili soruları veya resimleri gözden geçirin, arabaşlıkları okuyun. Bu sayede metinin neyle ilgili olduğu hakkında fikriniz olur ve kendinizi okumaya hazırlamış olursunuz.

3. Mümkünse, metni yüksek sesle okuyun. Hem görmek hem de duymak, sonradan hatırlamanıza yardımcı olur.

4. Okurken her bilinmeyen kelimeye sözlükten bakmayın. Kelimelerin anlamını tahmin etmeye çalışın. Bunu kullanıldığı yerden veya önekler ile köklerden tahmin etmeyi deneyebilirsiniz. Kelimenin anlamı ile ilgili hiçbir fikriniz yoksa bile, her kelimeye bakmayın. Sadece konuyu anlamak için kritik olanlara bakın ve mümkünse metni ilk okuduğunuzda hiç sözlük kullanmamaya çalışın, sadece bilmediğiniz kelimelerin altını çizin. Sonradan bunlara geri dönün.

5. Metni ne kadar anladığınızı değerlendirin. Varsa metinle ilgili soruları yanıtlayın. Her paragrafı gözden geçirip, o paragrafın ana fikrini ve anlatınları düşünün.

6. Metindeki gramer kullanımlarına odaklanarak, metnin üzerinden bir kez daha gidin. Bu sefer çekimlere, fiillerin kullanımına, edatlara, vb. dikkat edin. Bunların altını çizebilirsiniz, ayrı bir kağıda yazabilirsiniz.

7. Çok uzun metinleri, gerekiyorsa, parçalar bölüp öyle çalışın.

8. Daha sonra tekrarlarınızda kullanmak için kelime ve dilbilgisi özetleri hazırlayın.

9. Eğer fırsatınız varsa, metin üzerinde arkadaşlarınızla, Rusça tabii, tartışın.

Kolay gelsin.

Yayın Tarihi: 15.Ekim.2010, Cuma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.