Sayfalar

Merdiven Serisi (Лестиница)

Bugün Merdiven kitabından bahsetmek istiyorum. Kitapçılarda Rusça dil kitapları arasında bulunuyor.

Merdiven’in Rusçası ‘Лестиница’. 3 kitaptan oluşuyor. İlk kitap ana kitap, ikincisi egzersiz kitabı, üçüncüsü dilbilgisi egzersizleri, dilbilgisi özetleri ve kelimeler. Türkiye’de yayınevi Multilangual Yabancı Dil Yayınları. Yazarı М.Н. Аникина.

Kitap 21 basamak (ступень) olarak düzenlenmiş bölümlerden oluşuyor. Bittiğinde aşağı yukarı TORFL Orta Seviyeyi (Basic Level) tamamlamış oluyor. Bölümlerin sıralaması ve ilerleyişi güzel. Her bölüm sonunda kelime ve kalıpların verildiği özetler var. 3. kitaptaki dilbilgisi egzersizleri ayrıntı ve istisnaları da öğrenmenizi kolaylaştıracak şekilde. 2. ve 3. kitaptaki egzersizler için cevap anahtarları da var. Ayrıca 3. kitaptaki özet gramer tabloları da kullanışlı. Siyah beyaz, biraz sıkıcı görünümlü, ama iyi bir seri.

Bu seriyi genel olarak, beğenmeme rağmen, ana kitap olarak önermem. Bence Rusya’ya Doğru, ana kitap olarak gene de en iyisi. Ayrıca, Merdiven’in temel seviyeden öteye geçmemesi de başka bir sorun. Ama ilave malzeme olarak temel seviyenin sonuna kadar çok iyi bir kitap. 1. kitaptaki okuma parçaları, ilave okuma malzemesi arayanlar için güzel seçenekler. 1. ve 2. kitap, dilbilgisi konuları dışında da egzersiz olanağı sunuyor. Ayrıca, konuşma ve kompozisyon yazmaya yönelik egzersizler de var ki, bu tip egzersizleri başka kaynaklarda bulmak göreceli olarak zor.

Eğer öğrendiklerinizi pekiştirmek için temel seviyede ilave kaynağa ihtiyacınız varsa, Merdiven seçeğini değerlendirebilirsiniz. Tırmanmada kolay gelsin.


Fotoğraf: Aslıhan

Yayın Tarihi: 1.Ekim.2010, Cuma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.