Sayfalar

Rusçayı Daha İyi Öğrenmek İçin 21 Öneri

İşte size Rusçayı daha iyi öğrenmek ve daha verimli çalışmak için 21 öneri:

1. İlk önerim, modern diyet tavsiyelerine benziyor: Az ama sık çalışın. Az ama sık süreler için zaman bulmak daha kolay. Kısa zaman dilimlerinde daha az yorulursunuz, sıkılmazsınız ve dikkatinizi daha kolay korursunuz. Çalışma seanslarının arasında daha kısa zaman olursa daha az unutursunuz. Her gün yarım saat Rusça’ya zaman ayırmak Pazar günü 8 saat çalışmaktan daha iyidir. İdeali, her gün kısa da olsa çalışmanızdır.

2. Çalışma seanslarınız 20 dakikadan kısa, 50 dakikadan uzun olmasın. Bir oturuşta 50 dakikadan uzun çalışacaksınız kısa molalar verin.

3. Çalışma sırasında odaklanmanıza yardımcı olabilecek ortamı kurun. Fiziksel olarak yeterince rahat olmalısınız, ama çok da rahat değil. Odaklanmanızı engelleyecek uyaranlar en aza indirilmiş olmalı. Bütün çalışma malzemesi elinizin altında olmalı.

4. Çalışırken, sadece çalışın. Aynı anda başka bir işle meşgul olmayın. İnsan beyni aynı anda sadece bir konuya odaklanabilir.

5. Bir işe Türk gibi başla ama Türk gibi bitirme, derler. Bizler bir işe başladığımızda, büyük hevesle kocaman yüklerin altına gireriz ama kısa sürede yoruluruz, sıkılırız ve işi savsaklamaya başlarız. Hevesle sürdüremeyeceğiniz, sizi hırpalayan planlamalar yapıp, ilk hafta hergün 4 saat çalıştıktan sonra, yorulup bir sonraki hafta kitabın kapağını açmamazlık yapmayın. Ne yapabilecekseniz onu yapın ama düzenli olarak yapın. En önemlisi tutarlılık.

6. Dilin farklı unsurlarına dengeli olarak zaman ayırın. Kelime, dilbilgisi, okuma, dinleme, konuşma ve yazmanın her birine mutlaka zaman ayırdığınızdan emin olun. Bunlardan mutlaka bir şeyleri daha çok veya daha az seviyorsunuz. Ama hiçbirinde diğerlerinden kopuk olarak çok ilerleyemezsiniz. Öğrendiğiniz yeni kelimelere veya gramer kurallarına okurken ve dinlerken rastlamak, onları yazarken veya konuşurken kullanmak, bunların yerleşmelerini sağlayacaktır. Aynı şekilde, karşılaştığınız kelime veya dilbilgisi kurallarını ayrıntılı olarak incelemek de anlama ve kullanma performansınızı artıracaktır.

7. Takıldığınız yerde yardım almaktan çekinmeyin. Öğretmenlerinize, ana dili Rusça olan veya Rusça öğrenen arkadaşlarınıza danışın. İnternetteki forum veya tartışma sitelerini kullanın.

8. Özellikle, çok yoğun bir programınız varsa, gün içindeki boşluklarda ve beklemelerde tekrar yapabileceğiniz şekilde hazırlık ve planlama yapın. Elinizin altında okuyacak metinler, tekrar edilecek kelimeler bulundurabilirsiniz.

9. Başkalarının öğrenmesine yardımcı olun. Herhangi bir konuyu başkasına anlatırken kendi eksikliklerinizin daha iyi farkına varırsınız ve anlattıklarınızın sizin için de daha kalıcı olması sağlanır.

10. Yanlış yapmaktan korkmayın. Aslında, en iyi yanlış yaptığınızda ve o yanlışların farkına vardığınızda öğrenirsiniz. Ayrıca, yanlış yapmaktan korkmadığınızda dili kullanmak için daha fazla fırsat yaratabilirsiniz veya olan fırsatları değerlendirebilirsiniz.

11. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Herkesin yetenekleri, zayıf ve güçlü yanları farklıdır. Önemli olan sizin elinizden geleni yapıyor olmanız ve hergün bir önceki güne göre ilerleme kaydetmenizdir.

12. Öğrenmek ciddi bir iştir. Ama ciddi olması, sıkıcı olmasını gerektirmez. Sürecin içinde mutlaka eğlenceli bir şeyler de olsun. Müzik, filmler, şakalar, arkadaşlar... Hiç değilse, arada bir eğlendiğinize emin olun.

13. Geriye dönük tekrarlar önemlidir. Çok iyi öğrendiğiniz konuları bile, eğer tekrar yapmazsanız unutursunuz. Eskiden öğrendiklerinizi, ne kadar iyi öğrenmiş olursanız olun, zaman zaman tekrar edin.

14. Dil öğrenmenin asıl amacı iletişim kurmaktır. İnsanlar da iletişim kurarak dil öğrenmeye daha yatkındırlar. Kendinize Rusça iletişim kuracak fırsatlar yaratın. Konuşun, dinleyin, okuyun, yazın. Özellikle, ana dili Rusça olanlarla iletişim halinde olmak için elinizden geleni yapın. Bunu yaparken de yanlış yapmaktan çekinmeyin. Siz Türkçe öğrenen bir yabancıyla karşılaşsanız onun yanlışlarını hoşgörürdünüz. Anadili Rusça olanlar da sizi hoşgörecektir.

15. Çalışmalarınızı düzenlerken ruhsal durumunuzu göz önüne alın. Her zaman keyifli ve canlı olamazsınız. Yorgun ve isteksiz olduğunuz zamanlarda çalışmayı gene de bırakmayın, ama biraz daha hafif ve daha eğlenceli çalışmalar yapın.

16. Beklentilerinizi gerçekçi tutun. Yabancı dil öğrenmek zordur, Rusça öğrenmek daha da zordur. Aşırı yüksek beklentiler yüzünden, aslında iyi bir ilerleme kaydettiğiniz halde moralinizin bozulmasına izin vermeyin. Bazen anlayamamak, hatırlayamamak, kavrayamamak normaldir. Kendinize karşı insaflı olun.

17. Rusça öğrenirken bir yandan da doğrudan dille ilgili olmasa bile Rus yaşamı ve kültürünü de öğrenmeye çalışın. Siz farkına bile varmadan, dil öğrenmenize yardım edecektir.

18. Eğer Rusçayı okulda veya kursta öğreniyorsanız, derslerinizi kaçırmayın. Fiziksel olarak derste olmanız da yeterli değil. Dersi dikkatli dinleyin, iyi odaklanın. Sınıfta yapılan faaliyetlere katılmaya çalışın. Utandığınız veya çekindiğiniz için bu değerli fırsatları kaçırmayın.

19. İlerlemenizi görmek için sınavlar kıymetlidir. İlerlemenizi gerçekçi olarak değerlendirmenizi sağlarlar. Eğer Rusçayı okulda veya kursta öğreniyorsanız, bu konu sizin için zaten çözülmüş demektir. Özel ders alıyorsanız, öğretmeninizden düzenli aralıklarla sınav yapmasını isteyebilirsiniz. Uzun vadede ilerlemenizi görmek isterseniz, seviyenize uygun TORFL (ТРКИ) sınavına girebilirsiniz.

20. Zaman zaman ilerlemediğiniz hatta gerilediğiniz hissine kapılabilirsiniz. Bu normaldir. Moraliniz bozmayın, hevesiniz kırılmasın. Dil öğrenmek, doğrusal bir süreç olmuyor.

21. Rusçayı iyi malzemeler (kitap, CD, internet sitesi, vb.) ile çalışın. Piyasadaki yayınların bir çoğunun hiç iyi olmadığını söyleyebilirim. Bu konuda iyi bilen birilerinden yardım alın. Ben, burada elime geçen her iyi aracı tanıtmaya çalışıyorum. Ayrıca, bu konuda bilgiyi internet üzerindeki forumlardan da alabilirsiniz.

Keyifli çalışmalar…

2 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.