Sayfalar

Rusça Sözlük Meselesi


İyi bir Rusça – Türkçe ve Türkçe – Rusça sözlük bulmak çok zor. Ama başlangıç aşaması için bir tane önerebilirim.

Önereceğim sözlük, Multilingual Yabancı Dil Yayınları tarafından yayınlanmış, V.G.Şçerbinin’in sözlüğü. Küçük kımızı kaplı, 24.000 kelime içeriyor.

Bu sözlük, başlangıçtan TORFL Seviye – 1 aşaması sonuna kadar ihtiyacımı karşıladı. Rusça kelimelerde vurgunun yerini gösteriyor, ayrıca Türkçe okunuşları da veriyor. Her kelime için değilse de bazı kelimelerin kullanılışıyla ilgili örnekleri var. Bu örnekler, o kelimeyle ilgili yaygın ifadeleri de içeriyor. Bazı eylemlerde tamamlanmamış haller, tamamlanmış hallere gönderme yapıyor. İsimlerde cinsiyeti de gösteriyor.

Mükemmel bir sözlük olduğunu iddia edemem, ama kendi boyutunda ve seviyesinde benim kullandıklarım arasında en iyisiydi. Eksik kaldığı yerde internetten destek aldım. Artık biraz daha geniş sözlüklere ihtiyaç duyuyorum, ama küçük boyutunda dolayı, hala çantamda yanımda taşıdığım sözlük bu.

İleri aşamalar için henüz içime sinen bir sözlük bulabilmiş değilim, ama başlangıç için bence piyasadakilerin en iyisi bu.

Fotoğraf: Aslıhan

Yayın Tarihi: 17.Kasım.2010, Çarşamba

1 yorum:

  1. Harika bir sözlük,4 aydır bu sözlüğü kullanıyorum.çok memnunum .bazen elimden düşürmediğim 7 saat boyunca hırslandığım olmuştur. kağıdının özelliğide etkili olabilir.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.