Sayfalar

Ciguli ile Lada Arabanın Ne Alakası Var?

Cumartesi derste lafı geçti, öğrendim, Jiguli (Жигули) aslında Lada olarak bildiğimiz araba markasıymış. Biz, Türkiye’de Ciguli ismini bambaşka şekilde tanıyoruz. İşte hikayesi…

Önce Ciguli’yi bilmeyenlere anlatayım, unutanlara hatırlatayım. Ciguli, Bulgaristan doğumlu, Türkiye’de ünlü olmuş, Roman müziği yapan bir şarkıcı. 1999’da Binnaz diye bir şarkı çıkarttı. O sıralar televizyonda dizilerde falan da rol aldı. Binnaz, oynak bir şarkıydı. Şu sıralar, Ciguli, ne yapıyor, bilmiyorum.

Gelelim Lada Jiguli’ye... Jiguli, Volga kıyısında bir bölgenin adı ve Lada’nın üreticisi AvtoVAZ (АвтоВАЗ) firmasının bulunduğu şehir Tolyatti (Тольятти) bu bölgede. 1974’te çıkardıkları bir arabaya marka olarak Jiguli ismini vermişler. FIAT 124’e benzeyen bir araba. Ama uluslar arası pazara çıkarken, jigolo kelimesine benzerliğinden dolayı, markanın ismini Lada (Лада) olarak değiştirmişler, ama bu isim Rusya'da hala kullanılıyor.

Esas soruya geri dönelim. Ciguli ile Lada arabanın ne alakası var? Vikipedi der ki, akordeonu çok hızlı ve kıvrak çaldığından dolayı, arabaya benzeterek, ona bu takma ismi vermişler.

Buna ne dersiniz?

Yayın Tarihi: 9.Ağustos.2010, Pazartesi

3 yorum:

  1. Çok bilmiyorum ama roman dilinde bir anlamı olmalı gibi geliyor...

    YanıtlaSil
  2. ciguli kesin kıvrak ve oynak ama lada için bunu söylemek o kadar kolay mı?

    YanıtlaSil
  3. jiguli ladanın bir markasıdır. tofaş serçeye benzer.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.