Sayfalar

İki Şehrin Hikayesi - 1

Size bir şehrin hikayesini anlatacağım. Bakalım, bu şehrin hangi şehir olduğunu tahmin edebilecek misiniz?

Bu şehir, hiç yoktan, sadece bir liderin hayali ve vizyonu sayesinde kurulmuş. O lider, ülkesini bağnazlıktan ve geri kalmışlıktan kurtarmak istiyormuş; ülkesi batılılaşsın, çağdaşlaşsın istiyormuş. Eskinin köhne dünya görüşü üzerine bu yepyeni ülkeyi kurabilmek için yeni bir başkent kurmaya karar vermiş, çünkü batılılaşma hareketini, artık geride bırakmak istediği düşüncelerin, yapıların, kurumların kök saldığı eski başkentten yürütemezmiş.

O da yeni başkenti hiç yoktan kurmuş. Öyle de acayip bir yer seçmiş ki... Orası bomboşmuş. İklimi, yeryüzü şekilleri, aslında hiç de şehir kurmaya uygun değilmiş. Ama gene de kenti oraya kurmuş. Onun yapmak istediklerini anlayan bir avuç insanla birlikte bu başkenti ileri, çağdaş bir şehir yapmak için çalışmaya başlamışlar.

Şehri planlamak ve inşa etmek için Avrupa’dan mimarlar gelmiş. Yepyeni binalar yapılmış. Sanat, kültür, bilim merkezleri kurulmuş. Bomboş topraklar üzerinde başkent yükselmeye başlamış.

Sonrasını başka zaman tekrar konuşuruz ama siz, söyleyin bakalım, bu şehir neresi?

Kolay bir soru oldu, hangi şehri anlattığımı anladınız, değil mi? Evet, evet, St. Petersburg. Niye öyle baktınız? Yoksa siz başka bir şehir mi sanmıştınız?

Fotoğraf: Aslıhan

Yayın Tarihi: 11.Ağustos.2010, Çarşamba

Güncelleme: Bu yazının devamı olan 'İki Şehrin Hikayesi - 2' yazısını 18.Ağustos.2010, Çarşamba günü yayınladım.

2 yorum:

  1. Görmeyi çok istediğim şehirlerden sadece bir tanesi. Artık Rusya vize uygulamasını da kaldırdı değil mi? :). Yakın bir zamanda gidebilirsem çokça da mutlu olacağım...

    YanıtlaSil
  2. Vize konusunda, aman dikkat. Anlaşma imzalandı ama henüz uygulamaya geçmediler. Son durumu öğrenmeden planlama yapmayın. Ama alması kolay bir vize.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.