Sayfalar

Çar Büyük Petro ve Ormancılık

Rusya, günümüzde dünyadaki toplam orman alanlarının yaklaşık %25’ine sahip. Bunun doğal bir sonucu olarak, orman ürünleri, Rus ekonomisinde önemli bir yer tutmakta. Rusya’da ormanların korunması ve bilimsel yöntemlerle yönetilmesi ile ilgili ciddi çalışmaların 1. Petro döneminde başlatıldığını biliyor muydunuz?

1. Petro (1672-1725), Rusya’da batılılaşma hareketini başlatmış, Ruslar tarafından ‘Büyük Petro’ (Пётр Великий) , bizim tarafımızdan da ‘Deli Petro’ olarak adlandırılmış olan lider. Bilindiği gibi, Büyük Petro, yönetimi boyunca denizcilikte ilerlemeye çok büyük önem vermiş. Bunun doğal sonucu olarak da gemi yapımında kullanılan kerestelerin kaynağı olan ormanların korunması, kadastrosu ve kullanımı ile ilgili düzenlemelerin gerekliliğinin farkına varmış. Yönetimi boyunca ormanlar ile ilgili 200’ün üzerinde emir ve talimat yayınlamış.

Büyük Petro’nun 1700’lerin başından itibaren yaptığı düzenlemeler ormancılığın gelişimini pek çok farklı yönden etkilemiş. Ormanların sahipliğinin devlete devredilmesini sağlamış. Bu düzenleme, aynı zamanda merkezi devletin otoritesini de güçlendirmiş. Kereste olarak uygun ağaçların yakacak olarak kullanılmak üzere kesilmesini yasaklamış. Ayrıca, nehir yataklarını korumak üzere nehir kıyılarında yer alan ağaçların kesimini de kısıtlamış. Ormanlık alanlarla ilgili ayrıntılı bilgi içeren haritaların çıkarılmasın sağlamış. Ormanları korumak üzere korucular görevlendirilmeye başlanmış. Ormancılık ile ilgili bence en ilginç düzenlemelerinden birisi, ormanların kesimi için parçalara ayrılmasını ve bunların her yıl dönüşümlü olarak kesilmesini sağlayan düzenlemesi olmuş. Böylece, 18. yüzyılda ormanlar açısından çok zengin bir ülkede sürdürülebilir ormancılık için düzenlemeler yapılmaya başlanmış.

Büyük Petro’nun ormancılık ile ilgili düzenlemeleri, ülkenin orman kaynaklarının bugünkü zengin durumuna ulaşabilmesinde önemli rol oynamış. 21. yüzyıl gözlükleriyle bakınca, bu düzenlemeler, her ne kadar ülkenin askeri gücünün artması için gerekli doğal kaynakların korunması amacıyla yapılmış olsa da sadece Ruslar için değil, bütün insanlık için önemli düzenlemeler. Galiba hepimiz Dünya orman alanlarının dörtte biri için Büyük Petro’ya az da olsa borçluyuz.

Bağlantılar:

1. http://www.forest.ru/eng/publications/history/04.html

2. http://www.ihst.ru/personal/krm/personal/petrine_forest_cadastre.htm

3. http://www.nationsencyclopedia.com/Europe/Russia-FORESTRY.html

4. http://www.environmentalhistory.net/articles/7-3_Bonhomme.pdf

Yayın Tarihi: 7.Aralık.2010, Salı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.