Rusça çalışmaya ayırabileceğiniz zamanın bir sınırı var. Eğer bu süreyi artıramıyorsanız, bu süreden alacağınız verimi artırmanız gerekiyor. Verimli çalışmaya en fazla katkı sağlayanlardan biri de çalışmaya iyi odaklanmak. Odaklanmak, sadece çalışma veriminiz artırmaz, aynı zamanda çalışmaktan aldığınız keyfi de artırır.
Bence modern yaşamamızın en büyük sorunlarından biri, hayat tarzının odaklanmayı engelleyecek tuzaklarla dolu olması. Benim için sadece öğrenmeyle ilgili değil, yaptığım her işte daha iyi odaklanmamı sağlayacak alışkanlıkları kazanmak zaman aldı. Hala da bu konuda çalışıyorum.
Daha iyi odaklanmak için önerdiğim stratejiler aşağıda:
1. Aynı anda sadece bir iş yapın. İnsan beyni, aynı anda sadece bir konuya odaklanabilir. Birden fazla işle uğraştığınız zamanlarda bile aslında çok kısa aralıklarla işten işe atlıyordur. Televizyon seyrederken, yemek yerken, atıştırırken veya internetteyken çalışmayın. Bunlar kolay engellenebilenler. Daha da ötesi var. Bir yandan çalışırken bir yandan hayal kuruyorsanız veya ertesi gün yapacaklarınızı planlıyorsanız, çalışmadan verim alamazsınız. Eğer çalışmaya bütün dikkatinizi yönlendiremiyorsanız, kısa bir ara verin, hayal kurun veya planınızı yapın, çalışmaya ondan sonra dönün. Çalışırken mümkün olduğu kadar iç konuşmalarınızı susturun.
2. Çalıştığınız ortam düzenli olsun. Bu, benim bilip de uygulamakta en çok zorlandığım konu. Masa dağınıksa kafa da dağılma eğiliminde olacaktır.
3. Çalıştığınız ortamda o anda çalıştığınız konuyla ilgili olmayan bir şeyler olmasın. Buna masada aşırı aksesuar da dahil.
4. Her insanın daha verimli çalıştığı zamanlar vardır. Örneğin, ben, sabahları daha verimliyimdir. Mümkün olduğu kadar çalışmalarınızı kendi verimli zamanlarınızda planlayın.
5. Çalıştığınız ortam, mümkün olduğu kadar sessiz olsun.
6. Çalışmaya başlamadan, ihtiyaç duyacağınız bütün malzemeyi kolay ulaşabileceğiniz bir yerlere koyun. Çalışmaya başladıktan sonra, 5. dakikada çantanızdan sözlüğünüzü almak için, 13. dakikada kalem ucu bulmak için masadan kalkarsanız, odaklanamzsınız.
7. Çalışma seanslarınızı 20 dakikadan kısa, 50 dakikadan uzun tutmayın. Arada kısa molalar verin.
8. Çalıştığınız sırada fiziksel ortamınız aşırı rahat veya rahatsız olmamalı. Çok sıcak veya çok soğukta rahat çalışamazsınız. Oturma şekliniz de aynı şekilde, rahat olmalı ama fazla değil. Bu konuyu yeterince bilmediğiniz düşünüyorsanız, internette ‘masa başı çalışma ergonomi’ anahtar kelimeleriyle tarama yapabilirsiniz.
9. Annem bu tavsiyemi okursa, gözleri dolacak. Dik durun. Mekanizması nasıldır, bilmiyorum. Ama çalışırken ve ders dinlerken dik durusanız, daha aktif ve enerjik oluyorsunuz, dikkatinizi daha iyi topluyorsunuz.
10. Fiziksel olarak aktif insanların beyin fonksiyonları daha iyidir. Nedeni, galiba, spor yaparken, kanın oksijen kapasitesinin artması, dolayısıyla beyne daha fazla oksijen gitmesi ve vücudun salgıladığı yararlı hormonlar. Ayrıca, spor stresin yıkıcı etkilerini de azaltır. Düzenli olarak spor yapın. Bu spor, özellikle kardiyovasküler egzersiz denilen, nabzınızı yükselten, yarım saatten kısa olmayan yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet gibi faaliyetleri içersin. Ayrıca, esnetme egzersizleri de dikkat ve odaklanmaya çok iyi geliyor. Sağlam kafa, gerçekten de, sağlam vücutta oluyor.Ama, unutmayın, her şeyin azı karar, çoğu zarar. Fiziksel olarak çok yorgun olduğunuzda da odaklanamazsınız.
11. Yediklerinize ve içtiklerinize dikkat edin. Çok ağır ve yağlı yemekler, dikkati ve odaklanmayı olumsuz yönde etkiler. Kafeinli içecekler ve alkol de odaklanmayı olumsuz etkiler. Kahve çok seviyorsanız az ve kafeinsiz içmeye çalışın. Gazlı içeceklerden de hepten vazgeçin, derim. Onların zararları çok fazla. Bunların dışında yeterli miktarda meyva , sebze ve baklagil yediğinizden emin olun. Vitamin ve mineraller iyi gelir.
12. İyi uyuyun. Uykusuzluk, dikkati ve odaklanmayı çok olumsuz etkiler.
13. Stres seviyeniz yüksekse, odaklanmak zorlaşır. Az stres iyidir, performansı artırır. Ama aşırı olursa hem sağlığınıza hem de verimli çalışmanıza zarar verir. Stresle başa çıkma konusunda yetersiz olduğunuzu düşünüyorsanız, bu konuyu biraz daha öğrenin, hatta yardım alın.
14. Çok fazla televizyon seyretmeyin ve bilgisayar oynamayın. Nasıl etkilediğini bilmiyorum. Ama uzun süreler televizyon seyrettikten veya bilgisayar oynadıktan sonra, bir süre herhangi bir konuda yoğunlaşmakta zorluk çekiyorum.
15. Kaliteli dinlenin. Dinlenirken yaptığınızın hakkını verin. Türk insanına yapılan en büyük zulümlerden biridir, dinlendiğiniz ve eğlendiğiniz için suçluluk duymayın. Eğlenmek kadar, doğal bir şey yoktur. Hayvanlar bile oyun oynamayı seviyor. Önemli olan denge.
16. Daha iyi odaklanma becerileri de diğer beceriler gibi zamanla ve tekrarla gelişir. Bu önerilerimi sadece Rusça çalıştığınız zamanlar için uygulamayın. Her yaptığınızı, daha iyi odaklanarak yapmaya çalışın, bulaşık yıkamak dahil.
Bunlar, daha iyi odaklanmak için öğrendiğim, geliştirdiğim ve uyguladığım stratejiler. Siz neler yapıyorsunuz?
Yayın Tarihi: 9.Aralık.2010, Perşembe
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.