Sayfalar

Diyalog Ezberlemek

Daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, diyalog ezberlemek, özellikle başlangıç aşamalarında, çok iyi bir Rusça çalışma yöntemidir. Pek severek yaptığım bir çalışma değildir, ama yararına da inanırım.

Faydaları şöyle:

1. Çok iyi bir kelime öğrenme yöntemidir. Kelimeleri cümle içinde hatırlamaya çalışmak, yalnız başına anlamıyla hatırlamaya çalışmaktan daha kolaydır. Ayrıca, diyalog içinde, sadece kelimenin anlamını değil, kullanılışını da öğrenmiş olursunuz.

2. Çok iyi bir dilbilgisi çalışma yöntemidir. Diayalog ezberlediğinizde, aynı zamanda isim, sıfat ve zamirlerin çekilişi (padej, падеж), fiil çekimleri, hangi fiille hangi edat ve çekimin kullanılacağı ile ilgili örnekleri de ezberlemiş olursunuz. ‘звонить’ (aramak) fiilinin kullanımının, Türkçedekinden farklı olarak ‘звонить кому?’ (kime?) şeklinde olduğunu yalnız başına aklınızda tutmak zordur. Ama içinde bu fiilin kullanıldığı bir diyalog ezberlediyseniz, yanlış yapma ve karıştırma olasılığı düşer.

3. Konuşma diline ait ifadeleri öğrenmek için çok iyi bir yoldur. Çoğu zaman bu ifadelerin doğrudan çevirileri, tam olarak anlamlarını ifade etmez. Nerelerde kullanıldığını bilmek de gereklidir. Bunun için de en iyi yöntemlerden biri de diyalog ezberlemektir.

4. Çok iyi bir konuşma çalışmasıdır. Düzenli olarak diyalog ezberlemek gibi bir alışkanlığınız varsa, bir süre sonra, konuşma içinde, daha önce ezberlediğiniz diyaloglardan bir cümlenin ağzınızdan dökülüverdiğini göreceksiniz.

5. Elinizde hiçbir malzeme yokken, tekrar yapabileceğiniz bir yöntemdir. Otobüste giderken okuyamıyor olsanız bile, daha önce ezberlediğiniz bir diyaloğu aklınızdan tekrar edebilirsiniz. Bazen de diyalog, siz hiç çaba harcamadan aklınıza geliverir. Böylece, çok çaba harcamadan bir tekrar yapmış olursunzu.

Eğer bir öğretmen sizi çalıştırmıyorsa veya elinizdeki kaynak farklı bir yöntem önermiyorsa, yalnız başınıza veya bir arkadaşınızla birlikte diyalogları aşağıdaki yedi adımda çalışabilirsiniz:

1. Eğer diyaloğun kaydı varsa, önce diyaloğu kayıttan, yazılı haline bakmadan dinleyin. Konuşulanları anlamaya çalışın. Dinledikten sonra, varsa diyalog ile ilgili soruları yanıtlamaya çalışın. Yoksa ‘Diyalog ne ile ilgili?’, ‘Konuşanlar kimler?’, ‘Sorun nedir?’, ‘Konuşmanın sonunda ne oluyor?’, ‘Konuşmanın devamında ne olabilir?’ gibi soruları yüksek sesle cevaplayın.

2. Diyaloğu önce kaydından dinlediyseniz, şimdi bir kez de okuyarak dinleyin. Eğer yanlış anladığınız bir yerler olduğunu düşünüyorsanız, soruları tekrar cevaplayın.

3. Eğer diyaloğun kaydı yoksa, bir kez yüksek sesle okuyun ve sorularını cevaplayın.

4. Diyaloğu bir kez daha, kelimelere ve gramer kullanımlarına dikkat ederek okuyun.

5. Diyaloğu bir kaç kez yüksek sesle okuyun. Eğer bir arkadaşınız varsa, rolleri paylaşarak okuyun. Biraz rol de yaparsanız çok iyi olur.

6. Diyaloğa bakmadan, aynı konudaki konuşmayı kendiniz yapmayı deneyin. Amacınız, henüz diyaloğu ezberlemek olmasın. Sadece, diyalogdan esinlenerek kendi konuşmanızı yapın.

7. Diyaloğu ezberleyin. Eğer çok uzunsa veya sizi sıkarsa, parçalar halinde ezberleyin.

İyi çalışmalar...

Yayın Tarihi: 17.Aralık.2010, Cuma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.