Sayfalar

Kendi Başına Rusça Konuşma Çalışmak

Pek çok kişi için yabancı dil öğrenmenin en önemli amacı rahat konuşabilmektir ve gene pek çok kişi için en zor konulardan biri budur. Daha iyi konuşmak için, en iyi çalışma daha çok konuşmaktır. Bunun için elinize geçen her türlü fırsatı kullanın. Ama başkalarıyla karşılıklı konuşma fırsatlarınız yeterli değilse, daha iyi konuşmak için yalnız başınıza yapabileceğiniz çalışmalar da vardır. İşte, daha iyi konuşmak için kendi kendinize yapabilecekleriniz:

1. Yüksek sesle metin okuyun. Okurken, kendi sesinizi de dinleyin. Acele etmeyin, hızlı okumaya çalışmayın. Mümkün olduğu kadar doğru okumaya çalışın.

2. Özellikle başlangıç aşamalarında, sizi konuşma çalıştırmak için hazırlanmış sesli malzeme bulmak kolaydır. Genellikle, söylenecek ifadeyi biri söyler ve kayıt içerisinde sizin bunları tekrar etmeniz için süre verir. Bunlar iyi egzersizlerdir. Önce dikkatlice söylenen ifadeyi, vurgulara da dikat ederek dinleyin, ardından mümkün olduğu kadar söylenene yakın şekilde yüksek sesle söyleyin.

3. Çalışma kitaplarındaki diyalogları bir-iki kere okuduktan sonra, bu diyaloglara bakmadan aynı konuşmayı siz yapmaya çalışın. Diyalogları olduğu gibi tekrarlamaya çalışmayın. Bu sefer amaç, diyalogu ezberlemek değil, okuduğunuz diyalogdakileri örnek alarak kendi diyaloğunuzu kafanızda kurup, yüksek sesle konuşmanız.

4. Çalışma kitaplarındaki diyalogları ezberleyin. Diyalog ezberlemek, pek çok yararının yanında, çok da iyi bir konuşma çalışmasıdır. Konuşma diline ait ifadeler de bu sayede aklınızda kalır.

5. Kafanızda bir konu veya durum belirleyin. O durumda yapacağınız konuşmayı yüksek sesle yapın. Bu bir karşılıklı konuşma da olabilir, tek kişinin bir konuda yapacağı kısa bir konuşmada olabilir. İlk seferinde, kelimelere ve dilbilgisine çok fazla dikkat etmeden konuşun. Sözlük kullanmayın. Aklınıza bir kelime gelmiyorsa, benzer bir kelime kullanın veya karşınızdakine o kelimeyi Rusça olarak anlatın. Ardından sözlükten bakmanız gereken sözcüklere bakın. Aynı konuşmayı, bir kez de dilbilgisi ve doğru kelime kullanımına dikkat ederek yapın.

Başkalarıyla karşılıklı konuşma fırsatınız yoksa veya kendi başınıza çalışıp biraz güven kazanmanız gerekiyorsa, bunlar iyi yöntemler. Ama gerçekten karşılıklı konuşmanın yerini tutmazlar. Siz gene de mümkün olduğu kadar, gerçek konuşma fırsatlarını kullanın ve böyle fırsatları yaratın.

Yayın Tarihi: 4.Aralık.2010, Cumartesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.