Sayfalar

Dersu Uzala

Bugün size bir Japon SSCB ortak yapımı filmden bahsetmek istiyorum. Filmin adı Dersu Uzala (Дерсу Узала).

Filmi büyük yönetmen Akira Kurosawa, 1975’te tamamlamış. Film, Moskova Film Festivali’nde ödül almış ve En İyi Yabancı Film Oscar’ını kazanmış. Başrollerde Maxim Munzuk (Dersu Uzala) ve Yuri Solomin (Arsenyev) rol almış. 143 dakikalık.

Filmin konusu, Vladimir Arsenyev’in anılarını anlattığı kitabından alınmış. Arsenyev, orduda harita mühendisi. Sibirya’nın uzak bölgelerine keşif göreviyle gönderildiği 1902 yılında ilk kez Dersu ile karşılaşır. Dersu, ailesini çiçek hastalığı yüzünden kaybetmiş, ormanda yaşayan, çok iyi bir avcıdır ve ekibe kılavuzluk yapmayı kabul eder. Arsenyev ile Dersu arasına güçlü bir dostluk başlar. Ancak Arsenyev görevini tamamlayınca Dersu ile de yolları ayrılır. Daha sonra 1907’de Arsenyev’in başka bir görevinde yeniden karşılaşırlar.

Dersu Uzala, inanılmaz güzel bir film. Dersu Uzala’nın karakteri, dünyaya bakışı insanı hayran bırakıyor. Dersu, dünya üzerindeki canlı cansız her şeye adam (люди) diyor ve onlara insana davranması gerektiği gibi saygıyla davranıyor. Doğayla uyum içinde yaşıyor. İnsanlar arasındaki kötülüğe karşı saf ama, aslında çok da kıvrak zekalı ve akıllı bir adam. Filmin bir yerinde ormanda bir kulübe buluyorlar. Dersu, önce kulübeyi onarıyor, ardından içine kibrit, pirinç ve tuz bırakıyor. Nedeni, ondan sonra gelecekler. Bir başka sahnede, yemediği etleri ateşe atan askere kızıyor. Sen yemediysen de o eti yiyecek ‘adamlar’ (Adamlar dediği, fareler, kargalar, vb.) var, niye yenmeyecek hale getiriyorsun, diye. Beni bir de yaşlılık karşısında verdiği tepki etkiledi. Ormanda yaşamayı çok iyi bilen bir adamın, artık duyuları zayıflayıp yeterli olmamaya başladığı zaman yaşadıkları hüzünlüydü. Arka plandaki Sibirya görüntüleri ise insanı büyülüyor. Uzun bir film, yavaş da akıyor, ama bir saniyesinde bile sıkılmıyorsunuz.

Filmin DVD’si Türkiye’de de var, orijinal seslendirmesiyle birlikte. Eğer Rusça çalışmak için seyredecekseniz de iyi bir seçim. Uzun, aşırı hızlı ve karmaşık konuşmalar yok.

Şimdiye kadar seyretmediyseniz, mutlaka seyredin.

Bağlantılar:

1. http://tr.wikipedia.org/wiki/Dersu_Uzala

2. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%83_%D0%A3%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B0_(%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BC,_1975)

3. http://en.wikipedia.org/wiki/Dersu_Uzala_(1975_film)

4. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dersuuzala.jpg (Dersu Uzala’nın gerçek resmi)

5. http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=dersu%20uzala

Yayın Tarihi: 12.Aralık.2010


1 yorum:

  1. Çok sevdiğim klasiklerden biri olan Dersu Uzala'nın kendi lezzetine benzer Rus diyarlarını ararken bulduğum, oldukça otantik ve Rus pastoral hayatının zirve yaptığı mekanlardan biri olan, Şamanizm ve Sibirya mistisizminin yaşayan izlerini taşıyan, küçüçük Tıva (Türkçe ve İngilizce'de çoğunlukla Tuva olarak geçiyor)Federasyonunu (Тыва Республика),Hakas Federasyonunu (İngilizcce Khakas veya Khakassia, Türkçe Hakas) meraklılarını taze bir araştırma konusu olarak önerebilirim.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Tuva

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.