Bugün benim gibi Rusçayı kursta öğrenenler ve Rusçaya çok az zaman ayıranlar için pratik bir çalışma planı öneriyorum. Tipik bir kurs programı için benimkini örnek olarak kullanacağım. Benim derslerin Cumartesi ve Pazar 10.00-13.00 arası. Programı ve yükü farklı olanlar bu tipik planı kendilerine göre uyarlamak için rehber olarak kullanabilirler.
Bir hafta içerisinde yapılacaklar:
1. Derslere hazırlık: Her dersten bir gün önce veya aynı gün, o derse hazırlık yapmak ve derste işlenecek konulara göz atmak çok yararlıdır. Ders sırasında derse odaklanmanıza yardımcı olur, zor ve dikkat gerektiren konuları önceden bilirsiniz. Takip ettiğiniz kitaplarda, geldiğiniz yerden sonraki sayfalara, yarım kalmış okumalar varsa, onların devamına göz atmanız yeterlidir. Bazı öğretmenler sonraki derslerde işleyecekleri konuları söylerler. Onların söylediği yerlere bakabilirsiniz. Dersi önceden öğrenmeye çalışmayın, sadece işleyeceğiniz yerlere göz atın; dilbilgisi tablolarına bakın; okuma parçalarının başlıklarına, ara başlıklarına resimlerine bakın. Amaç, sadece işlenecek konularla ilgili genel bir fikre sahip olmak. 3 saatlik bir ders bloğundan önce ayırabileceğiniz zamana göre 15-30 dakika arası yeterlidir.
2. Derslerin tekrarı: Her dersten sonra, mümkünse aynı gün, değilse bir sonraki gün, o derste yapılanları tekrar etmek, öğrendiklerinizi pekiştirmenize ve ayrıntıları hatırlamanıza çok yardımcı olur. Bu tekrarın kalıcı olması için dersten mümkün olduğu kadar kısa bir süre sonra yapmak gereklidir. Vakti az olanlar, 3 saatlik bir ders bloğundan sonra 15-30 dakika tekrara ayırabilirler.
3. Ödevler: İyi kurslar ve iyi öğretmenler, konuyu kavramanıza yardımcı olacak ödevler vereceklerdir. Söz konusu olan kurs olduğunda, yaptırımı az olduğundan, sınıf arkadaşlarınız ödevleri yapmama eğiliminde olabilirler. Ben gene de ödevleri yapın derim. Tipik bir kursta, ödev yapmaya ayırmanız gereken zaman haftada 1 saat civarında olacaktır.
4. Kelime öğrenme: Ders olamayan günlerde her gün, düzenli olarak kelime öğrenmeye 5 dakika ayırın ve sadece 2 kelime öğrenmeye çalışın. Daha fazla kelimeyle uğraşırsanız, aklınızda kalmayacaktır. 2 kelimeyi de küçümsemeyin. Ayrıca kelime öğrenmeye zaman ayırmasanız bile zaten kelime öğreniyorsunuz. Eğer haftada iki gün kursunuz varsa ve sadece diğer günlerde bu 2 kelimeyi çalışırsanız haftada 10 kelime, ayda 40 kelime demektir. Hiç de az değil, yeter ki öğrenin. Bu iki kelimeyi de çok kullanılan kelimelerden seçin. Haftada bir kez de ilave 15 dakika ayırıp, o hafta öğrendiğiniz kelimeleri tekrar edin.
5. Eğlenceli proje: Aşağı yukarı bir haftada, günde 10-15 dakika ayırarak tamamlanacak, sizi eğlendiren bir proje seçin. Bir şarkıyı öğrenmek, şiir ezberlemek, bir öyküyü okumak, bir filmi seyretmek gibi. Ders olmayan günlerde her gün 10- 15 dakika ayırarak bu projenizi tamamlayın.
Yukarıdaki 5 maddeyi yapacağınız, Cumartesi Pazar 10.00-13.00 arası kurs olan tipik bir haftalık plan şöyle olacaktır:
Pazartesi: 10-15 dakika eğlenceli proje, 5 dakika kelime öğrenme
Salı: 10-15 dakika eğlenceli proje, 5 dakika kelime öğrenme
Çarşamba: 1 saat ödev, 10-15 dakika eğlenceli proje, 5 dakika kelime öğrenme
Perşembe: 15 dakika geçen hafta kelimelerinin tekrarı, 10-15 dakika eğlenceli proje, 5 dakika kelime öğrenme
Cuma: 15-30 dakika Cumartesi dersine hazırlık, 10-15 dakika eğlenceli proje, 5 dakika kelime öğrenme
Cumartesi: 3 saat ders, 15-30 dakika dersin tekrarı, 30 dakika varsa ödev, 15-30 dakika Pazar dersine hazırlık
Pazar: 3 saat ders, 15-30 dakika dersin tekrarı
Yayın Tarihi: 20.Şubat.2011, Pazar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.