Sayfalar

Sık Yolculuk Edenlere 15 Öneri

Dünya küresel bir köy haline geldi. Hem iş için hem de gezmek için artık daha sık ve daha uzun mesafelere gidiyoruz. Yabancı dil öğrenenler için iyi bir fırsat. Bambaşka nedenlerle dilini öğrendikleri ülkelere gidebilirler veya o dili konuşan insanlarla karşılaşabilirler. Ama iş veya gezmek için yaptığınız seyahatin dilini öğrendiğiniz ülke ile alakası yoksa, çalışmalarınız kesintiye uğrayabilir. Benim de işim gereği ve gezmeyi çok sevdiğimden dönem dönem sık seyahatlerim olabiliyor. Eğer bunlar, Rusça konuşulan ülkelere değilse, Rusça çalışmalarımı baltalıyor. Böyle dönemlerde hem ders kaçırıyorum, hem de çalışacak zaman bulmakta zorlanıyorum. O yüzden de Rusçadan çok uzak kalmamak için tedbir almam gerekiyor. Ama insanların bu kadar hareket halinde olduğu bir dünyada ister istemez her yolculukta küçük de olsa fırsatlar karşıma çıkabiliyor.

Aşağıda, kendi tecrübelerimden çıkardığım, Rusça konuşulan yerler dışındaki yerlere seyahat eden gezginler için 15 önerim var:

1. Yol hazırlıklarınızın bir parçası olarak Rusça çalışmaya nasıl devam edeceğinizi planlayın. Çok yoğun bir programınız olsa bile gerçekçi bir planlamayla az da olsa Rusça çalışmaya zaman ayırabilirsiniz. Önceden planlama, hem gerekli çalışma malzemesini yanınızda götürmenizi sağlar, hem de psikolojik olarak kendinize söz vermiş olursunuz. Planlamanızı yaparken, ne kadar ağırlık taşıyabileceğinizi, ne kadar zamanınız olabileceğini, yolculuklarda ne kadar zorunlu bekleme sürelerinin olacağını göz önüne alın.

2. Fazla ağırlık taşıyamayacaksanız ve fazla zamanınız olmayacaksa okumak, diyalog ezberlemek, kelime tekrarı gibi çalışmalar yapabilirsiniz. Kitapların tamamını taşımak yerine, işinize yarayacak bir kaç sayfanın fotokopisini götürebilirsiniz.

3. Sık seyahat ediyorsanız ve i-pod veya Mp3 çalarınız yoksa, bir tane edinin. Fazla üstün özellikleri ve yüksek kapasitesi olmayan bir Mp3 çaları çok ucuza alabilirsiniz.

4. Yanınızda mutlaka küçük bir sözlük, küçük bir not defteri ve kalem bulundurun. Beklenmedik fırsatları değerlendirebilirsiniz.

5. Özellikle yurtdışına seyahat ediyorsanız, havaalanlarında kitap ve gazete satan yerlerde Rusça kitap, dergi ve gazete satıp satmadıklarına bakın. Büyük şehirlerde kitap, CD ve DVD satan büyük mağazalara da bakın. Türkiye’de bulmakta zorlanılan bir şeyleri bulabilirsiniz.

6. Otellerdeki televizyonlarda, Rusça kanallar olabilir, kontrol edin. Televizyon seyretmeye zamanınız olmasa bile, siz sabah hazırlanırken Rusça açık olursa, bir kaç kelime yakalayabilirsiniz.

7. Tren yolculukları, uçak yolculukları ve aktarmalardaki beklemeler, Rusça çalışmak için çok iyi fırsatlar olabilir. Önceden planlayın. Yanınıza okuma parçaları, kelime listesi, dinleme malzemesi veya bir kaç sayfa egzersiz alabilirsiniz.

8. Eğer arabayla seyahat ediyorsanız, Rusça dinleme parçaları ile çalışabilirsiniz. Eğer Rusçayla ilgilenmeyen birileriyle seyahat ediyorsanız ve kulaklık kullanma olanağınız yoksa, Rusça müzik dinlemeyi teklif edebilirsiniz. Yol arkadaşlarınızın hoşuna gidebilir. Saatlerce dinleyip yol arkadaşlarınızı sıkmayın ama uzun bir yolculukta aralarda 5-6 parçaya itirazları olmayabilir.

9. Otobüs yolculuklarında, yol sizi tutuyorsa, dinleme malzemeleri kullanabilirsiniz.

10. Özellikle uluslar arası yolcuların olduğu ortamlarda çevrenize dikkat edin. Rusça konuşan birileriyle tanışabilirsiniz.

11. Eğer dizüstü bilgisayarınızı yanınızda götürüyorsanız, film seyredebilirsiniz. İnternetiniz olacaksa da bir iki Rusça sitesini ‘Sık kullanılanlar’a ekleyin.

12. Planlamalarınızda ve özellikle beklentilerinizde gerçekçi olun. Gerçekçi olmayan yüksek hedefleriniz olursa hem fiziksel olarak bavulunuzda hem de zihinsel olarak kafanızda gereksiz yük taşırsınız. Eğer gezmesi ilginç bir yere hem de ilk kez gidiyorsanız, bir kaç gün Rusça çalışmasanız da olur.

13. İş için de olsa seyahatler eğlencelidir. Özellikle, kısa seyahatler için planladığınız çalışmalar eğlenceli olsun.

14. Seyahatler sırasında gün içinde Rusça çalışmak için en emin zaman sabahlarıdır. Sabah odadan çıkmadan 10-15 dakika Rusça çalışın. Günün kalanında başka fırsat çıkarsa gene çalışırsınız. Ama çok yorulursanız, iş uzarsa, iş yemeği veya gezme – eğlenme fırsatı çıkarsa, suçluluk duymazsınız.

15. Seyahat sırasında az da olsa Rusçaya zaman ayırabildiyseniz, kendinizle gurur duyun ve kendinize küçük bir ödül verin.

DönüşteRusçaya geri dönmekte zorlananlar için önerilerimi daha önce yazmıştım.

İyi yolculuklar...

Yayın Tarihi: 23.Şubat.2011, Çarşamba

2 yorum:

  1. Niyetim, kesinlikle sizi rahatsız etmek değildir.
    Yanlış anlamayın ama bu cümle mail list icin gereksiz olmuş bence :) . bu arada 50 zıt anlamlı kelime işime yarayacak sanırım.

    YanıtlaSil
  2. Siz söyleyince, gerçekten biraz dramatik geldi. Ben spam'den yorulmuş biri olduğum için, o cümleyi yazmıştım. Artık mesajlardan çıkaracağım.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.