Daha önceki yazımda, kendi kendine Rusça öğrenenler için oluşturduğum kılavuzun ilk bölümünü yayınlamıştım. Bu da ikinci bölümü.
Diğer Destekler
Kendi kendine çalışırken desteğe ihtiyaç duyuduğunuzda başvurabileceğiniz yerler şöyle:
1. Tercüme siteleri: Rusçayı kendi kendine öğrenenler, karşılaştıkları ifadeleri mevcut bilgileri ile anlayamazlarsa, tercüme siteleri yardımcı olacaktır. Bunun yanında Rusçada sözlükte kelime aramanın ilave zorluğu vardır. Zira, fiiller, isimler, sıfatlar ve zamirler çekilir. Bu yüzden, özellikle bu dili yeni öğrenenler, karşılaştıkları kelimelerin yalın hallerini bilemediklerinden sözlükte bulmakta zorluk çekebilir. Bu tip durumlarda da çeviri sitelerine başvurabilirler. İki tane çeviri sitesini tanıtan bir yazıyı daha önce yayınlamıştım.
2. Dilforum: Bu forum sitesi, anlamakta zorluk çektiğiniz bir konuyu danışmaya ihtiyaç duyduğunuzda, ilave kaynak aradığınızda, başka Rusça öğrenenlere ulaşmak istediğinizde başvurabileceğiniz bir platform sunuyor. Ancak, bütün iyi niyetlerine rağmen, bazen sorulara bazen yanlış cevaplar verilebilir. Sorunun devamındaki yazışmaları takip etmek, daha güvenilir kaynaklardan da kontrol etmek bu yanlış cevaplara karşı tedbir olacaktır. Bu siteyi daha önce ayrıntılı olarak anlatmıştım.
3. Şarkı, radyo dinlemek, film, televizyon seyretmek: Bu kılavuzun ilk bölümünü yayınladıktan hemen sonra gelen bir yorum da bu konuya dikkat çekiyordu. Herhangi bir yabancı dili öğrenirken, o dilde müzik dinlemenin, film seyretmenin çok yararı olacaktır. Eğlenceli, çok çaba gerektirmeyen öğrenme yöntemleridir. Öğrenilenlerin pekişmesini sağlar. Telaffuza faydası vardır. Burada karşılaştığım iyi grupları, radyoları, filmleri tanıtmak için elimden geleni yapıyorum. Ama, benim yazılarım doğal olarak benim zevkimi, yansıtıyor. Kendi zevkinize uygun olanları mutlaka araştırın.
4. Rusça oyunlar: İnternette Rusça öğrenmeye yönelik basit , eğlenceli pek çok oyun var. ‘Russian language games’, ‘Rusça oyunlar’ anahtar kelimeleriyle taramalar yapabilirsiniz.
5. Existumatio: Bu blogu daha önce tanıtmıştım. Kendi başına Rusça öğrenen birinin blogu. Motivasyonunuzu korumanıza ve ilave kaynak bulmanıza yardımcı olabilir.
Tuzaklar
Rusça öğrenmeye başladığımdan beri, karşılaştığım pek çok tuzak oldu. Bu tuzakların en önemlileri şöyle:
1. Konuşma kılavuzları: Konuşma kılavuzu isimli kitaplar, genellikle çeşitli durumlarda kullanılabilecek cümleleri sıralayıp bunların okunuşlarını ve anlamlarını verir. Bir de bu mantıkla hazırlanmış CD’ler vardır. Bence bu tip kılavuzların dil öğrenmeye faydası çok az olabilir. Bir dilde en temel seviyede bile anlaşmak için dili az da olsa bilmeye ihtiyaç vardır, cümle ezberlemeye değil. Diyelim ‘Bu kaç para?’ demeyi öğrendiniz, cevabını anlamayadıktan sonra ne anlamı var? Bunları dil öğrenmek, o dilde anlaşmak için kullanmayın. Öğrenmek için zaten çalışırken, bir de yolda geçirdiğim zamanı değerlendireyim, der, CD’sini dinlerseniz veya zaten başka kaynaklardan Rusça öğrendiğiniz sırada, Rusçayı yoğun kullanacağınız bir ortama girerken, yemekle ilgili, otelle ilgili kelimeleri, cümleleri bir arada görüp tekrar etmek için kullanırsanız bir itirazım olmaz. Başka bir dilde zaten anlaşıyoruz, bir iki de Rusça cümle öğreneyim, sempatik olsun, derseniz de işe yarayabilir. Her durumda, bu kılavuzlardan büyük beklentileriniz olmasın.
2. Kolay Rusça: Rusça zor bir dildir. Nokta. Eğer dil öğrenme konusunda ortalama bir beceri ve zekaya sahipseniz, kötü haberi vereyim, bu işi öğrenmenin kolay ve kısa yolu yoktur. Herhangi bir kitap veya yöntem kolay olduğunu iddia ediyorsa, ona şüpheyle yaklaşın. Bu sadece bir pazarlama yöntemi olabilir ve o kitap veya yöntem, aslında, çok değerli olabilir. O yüzden sadece bir kelimeye bakıp bir kenara atmayın. Ama dikkatli olun.
3. İnternetteki dil öğreten siteler: Şu anda okuduğunuz blogu açmanın ve işletmenin benim için zamandan başka bir maliyeti yok. Benzer şekilde, hiç para harcamadan veya çok az para harcayarak, herhangi biri, istediği herhangi bir konuda çok da uzman görünüşlü bir site hazırlayabilir. İnternet çok değerli bir kaynaktır ve insanlara düşük maliyetlerle bilgisini paylaşmak için bir ortam sunduğu için de güzeldir. Ama bu kaynakları kullanırken temkinli olun. Tek kaynak olarak bunlara güvenmeyin.
Kendi başına Rusça öğrenenler için önerebileceklerim, şimdilik bu kadar. Kolay gelsin...
Yayın Tarihi: 11.Şubat.2011, Cuma
Çizgi filmler :) маша и медведь bence güzel kelimeler yakalanıp ezberlenebilir..
YanıtlaSil