Sayfalar

Bilgisayarda Kiril Harfleri

Bu devirde, dil öğrenmeye çalışırken sadece kağıt kalem yetmiyor. Herhangi bir sayfada tarama yapmak, internetteki sözlükleri kullanmak gibi işler için de olsa Kiril alfabesini kullanmaya ihtiyaç duyacaksınız. Dolayısıyla, bilgisayarda Kiril harflerini kullanabileceğiniz bir düzeni kurmanızı, Rusça doküman hazırlamayacaksanız, Rusça iletişim kurmayacaksanız bile şiddetle öneririm.

Windows’ta Rus klavyesini de kullanılır hale getirmek oldukça kolay. Benim gibi bilgisayar konusunda çok cahil bir insan bile hızlı buluyor. ‘Dil çubuğu’nu görünür hale getirdikten sonra, ‘Ayarlar’a girdiğinizde ‘Ekle...’ tuşu ile Rusça klavyeyi yükleyebiliyorsunuz.

Rus klavyesini kullanılır hale getirmek, işin kolay yanı. Hangi harfin hangi tuşta olduğunu nereden bileceksiniz? Ruslar, genellikle hem Kiril hem de Latin harflerinin tuşlar üzerinde basılı olduğu klavyeler kullanıyorlar. Siz veya bir yakınınız Rusya’ya giderseniz bu klavyelerden alabilirsiniz. Belki Türkiye’de satan bir yerler de vardır, bilmiyorum. Ama taşıması zor olabilir veya dizüstü bir bilgisayarla kullanması sorun olabilir. Benim önereceğim daha pratik çözüm tuşların üzerine yapıştırılan şeffaf çıkartma harflerden almanız. Ben Rusya’ya giden birine getirttim. Hem ucuz hem de ona yük olmadığına eminim.

Çıkartma harflerin en büyük dezavantajı, eğer on parmak klavye kullanıyorsanız, işaret parmaklarınızla hissetmeniz gereken (Q klavyede f ve j harflerine denk gelen) çıkıntıları hissetmenizi güçleştiriyor. Çok dayanıklı olmayabilirler de... Ama benimkilerde şimdilik bir sorun yaşamadım.

Çıkartma harfleri alırken dikkat etmeniz gereken konu, harflerin renkleri. Bilgisayarınızdaki tuşlar koyu renkliyse, harfler açık, açık renkliyse de harfler koyu renkli olmalı. Ayrıca, latin harflerinin renginden farklı olmalı, böylece kullanımı daha kolay oluyor. Yoksa karışabilir. Mesela, latin harflerinde 'k' ve Kiril harflerinde 'к' farklı yerlerde ve her ikisi de aynı renk olursa karıştırma ihtimali yükselir. Benim tuşlar siyah, latin harflerim beyaz. Kiril harflerimi sarı renk olarak seçtim.

Klavyede Kiril harfleriniz yoksa ve kiril harfleriyle bir şeyler yazmanız gerekirse, Word’ün içinde ‘Insert-Symbol’den girip kelimeleri yazıp sonra isediğiniz yere kopyalayabilirsiniz veya internette ‘Virtual Russian Keyboard’ diye aratarak fare kullanarak yazı yazabileceğiniz sayfalara da ulaşabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi çok da zor değil.

Yayın Tarihi: 24.Eylül.2010, Cuma

4 yorum:

  1. Başlat menüsü altında bulunan accessories/ease of access/on-screen keyboard da kullanılabilir ancak fare ile tek tek tıklamak klavye kadar pratik değil tabi ki.

    YanıtlaSil
  2. Bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Rusça nedir ya Rusca olcak, sen önce türkce ögren

    YanıtlaSil
  4. Doğru yazılış 'Rusça'. Emin değilseniz www.tdk.org.tr adresinden kontrol edebilirsiniz. 'Sert sessizlerin benzeşmesi' kuralına göre, 's' harfi ile biten kelimelere 'c' harfi ile başlayan ekler gelirse, 'c' 'ç' olur.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.