Sayfalar

Puşkin'in Ölümü

Puşkin, Rusya’nın en büyük şairi ve modern Rus edebiyatının kurucusu kabul edilen bir yazar. 1799’da doğmuş olan Puşkin, ilk şiirini yayınladığında 14 yaşındaymış. Olağanüstü bir yetenek olarak kendinden sonraki dili tanımlamış ve aynı zamanda sosyal reformu savunan bir radikal olarak tanınmış. Özel hayatında ise eğlence ve kadın düşkünüymüş. Ölümü de yaşamı gibi olmuş, 37 yaşında düelloda.

1829’da Puşkin, o zaman 16 yaşında olan Natalya Nikolayevna Gonçarova’ya aşık olmuş ve iki yıl sonra evlenmişler. Çiftin 4 çocukları olmuş: Marya (1832), Aleksandr (1833), Grigory (1835) ve Natalya (1836). Bu evlilik, mutluluk ve huzurdan uzak, epey çalkantılı geçmiş.

Güzeller güzeli Natalya Nikolayevna, St. Petersburg’un sosyal yaşamında epey aranan bir kişi olmuş. Saray çevrelerinde yapılan neredeyse her baloya davet ediliyormuş. Çar, Puşkin’e en düşük soylu unvanını vermiş ve bu unvan, Puşkin’i çileden çıkarmış çünkü bu unvanın ona sadece pek çok hayranı olan eşinin uygun şekilde balolara katılabilmesi için verildiğini düşünmüş. Hatta, Çar’ın da bu hayranlardan biri olduğuna inanıyormuş. Natalya Nikolayevna’nın hareketli sosyal hayatı, aynı zamanda, Puşkin’i mali açıdan da zorluyor ve borçlarının artmasına neden oluyormuş.

Çift, Hollanda büyükelçisinin evlatlık oğlu olan George D’Anthes ile 1834’te tanışmış ve bir süre sonra D’Anthes, Natalya Nikolayevna’ya kur yapmaya başlamış. Bütün St. Petersburg, aralarındaki ilişki ile ilgili dedikodularla çalkalanıyormuş. En sonunda, Puşkin, onu ‘boynuzlu’ olarak tanımlayan imzasız bir mektup alınca çileden çıkmış ve D’Anthes’i düelloya davet etmiş. Hollanda büyükelçisi araya girmiş ve düelloya engel olmuş. Bu arada D’Anthes, Natalya Nikolayevna’nın kız kardeşi ile evlenmiş. Ama iki erkek arasındaki gerilim tırmanmaya devam etmiş.

Sonunda 27 Ocak 1837’de düello gerçekleşmiş. O sıralarda Rusya’da düellolar yasak ama gene de yaygınmış. İlk atışı D’Anthes yapmış ve Puşkin’i karnından yaralamış. Yaralı Puşkin, kendi atışını yapmayı başarmış ve o da D’Anthes’i kolundan yaralamış. Aldığı yara yüzünden Puşkin, iki gün sonra, acılar içinde ölmüş. D’Anthes iyileşmiş, düellodan dolayı yargılanmış ve sınır dışı edilmiş.

Puşkin’in ölümünün ardından halk beklenmeyen bir tepki göstermiş ve büyük gösterilerden korkan hükümet, cenazeyi küçük bir kiliseye almış ve halkın tepkisini azaltmak için de elinden geleni yapmış.

Puşkin, işte böyle ölmüş.

Fotoğraf: Aslıhan

Yayın Tarihi: 22.Eylül.2010, Çarşamba

2 yorum:

  1. Değişik bir hayat hikayesi. Peki Puşkin öldükten sonra Natalya Nikolayevna'ya ne olmuş? D’Anthes ile kendisi arasında çıkan dedikodular doğru çıkmış mı peki, Puşkin öldükten sonra?

    YanıtlaSil
  2. Wikipedia'ya baktım. (http://en.wikipedia.org/wiki/Natalia_Pushkina) Puşkin'in ölümünden sonra 16 Temmuz 1844'te General Petr Petrovich Lanskoy ile evlenmiş. Ondan da 3 kızı olmuş ve 1863'te ölmüş. Dedikoduların gerçekliğini bilmiyorum.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.