Sayfalar

‘Жили-Были’ Serisi

Daha önce, Rusça öğrenmek için ‘Дорого в Руссию – Rusya’ya Doğru’ kitabını tanıtmıştım ve o kitabın eksikliklerinin günlük kullanımlara uzak olması ve yeterince egzersiz içermemesi olduğunu söylemiştim, hatırlarsınız. Bu iki eksiğini de kapatabilecek bir seriden bahsetmek istiyorum: İki kitaplık ‘Жили-Были’ serisi.

Bu serinin ilk kitabı, Türkiye’de ’28 Derste Rusça’, ikincisi ’12 Derste Rusça’ olarak satılıyor. Her ikisinin de ana ders kitabı, egzersiz kitabı ve CD’leri var. İlkinin yazarları, Л.В. Миллер, Л.В. Политова ve И.Я. Рыбакова (Miller, Politova ve Rıbakova), ikincisinin yazarları Л.В. Миллер ve Л.В. Политова (Miller ve Politova). Her ikisini de Türkiye’de Multilingual Yabancı Dil Yayınları yayınlıyor.

Kitaplarda diyaloglar güzel. Günlük kullanıma yönelik kelime ve kalıpları veriyor. Egzersizler çeşitli. Dinleme, yazma, okuma ve dilbilgisi egzersizlerinin hepsinden var. Dilbilgisi konuları da iyi anlatılıyor. İkinci kitap bittiğinde aşağı yukarı TORFL sınavı seviye-1 aşamasını tamamlamış oluyorsunuz.

Kitabın en temel sorunu, konu anlatımlarında, özellikle gramerde zor bir sıra izlemesi. Takip etmesi ve anlaması insanı yorabilir. Bazı konuları, öğrenci yeterli seviyeye gelmeden anlatmaya başlıyor. Bu nedenden dolayı, bence ana kitap olarak takip edilmesi çok doğru değil. Ayrıca kullanımında öğretmen desteği gerekli.

Bu seri, her yönüyle değerlendirildiğinde, bence, ‘Дорого в Руссию – Rusya’ya Doğru’ serisi için çok iyi bir tamamlayıcı ve kesinlikle çok yararlı.


Fotoğraf: Aslıhan

Yayın Tarihi: 5.Eylül.2010, Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.