Sayfalar

İsim, Sıfat ve Zamirlerin Çekimlerini (Падежы) Çalışmak İçin 7 Öneri

Rusçada dilbilgisinin en zor konulardan biri, hiç şüphesiz, isim, sıfat ve zamirlerin hallere(падежы, padejler) göre çekilmesi. Bunları çalışmak için 7 öneri aşağıda:


1. Eğer bunları öğrenme sıralamasını seçebilecek durumdaysanız, kesinlikle Rusya’ya Doğru kitabında verilen sıralamayla çalışmanızı öneririm. Bu sıralama şöyle: -de hali (tekil isim ve sıfatlar, zamirler), -i hali (tekil isim ve sıfatlar, zamirler), -in hali (tekil/çoğul isim ve sıfatlar, zamirler), -e hali (tekil isim ve sıfatlar, zamirler), ile hali (tekil/çoğul isim ve sıfatlar, zamirler), bütün haller (çoğul isim ve sıfatlar).


2. Her zaman önce ses olarak çekimin nasıl olduğunu öğrenmekle başlayın. Örneğin, ilk kez ‘–de hali’ni öğrenecekseniz, ilk dikkat etmeniz gereken, tekil eril ve nötr cinsiyette sıfatların sonu –ом/ -ем, isimlerin sonu –е/ -и; dişilerde sıfatların sonu –ой/ -ей, isimlerin sonu –е/ -и. Buna dikkat ettikten sonra hangi harften sonra hangisi geliyor, hangi istisnalar var diye düşünmeye başlayın. Genel ses olarak bildikten sonra harflere göre çekim ve istisnalar daha hızlı yerli yerine oturuyor. Zaten sorun yaratan harfler belli (г, к, х, ж, ш, щ, ч) ve bir süre sonra kavrıyorsunuz.


3. Bol bol egzersiz çok önemli. Ben Russian in Exercises kitabındaki egzersizlerin neredeyse tamamını yapmıştım. (Bu kitapteki egzersizler aslında bütün temel gramer konuları için çok iyi.) Size de aynısını öneririm.


4. Her yeni halde çekimleri daha öncekilerle karşılaştırın. Çekimleri aynı olanlar var, bunlara dikkat edin.


5. Çekimleri özetleyen tablolar yapın ve çekimleri rahat yapar hale gelinceye kadar bunları yanınızda taşıyın ve bulduğunuz boşluklarda bakın. Hazır tablolardansa kendi tablolarınızı kullanmanız daha yararlı olacaktır.


6. Çekimlerin yerleşmesi için sizin de kullanmanız çok önemli. Bu yüzden bol bol yazın, konuşun ve seviyenize uygun metinler okuyun.


7. İsim, sıfat ve zamirlerin çekilmesinde biraz aşama kaydettikten sonra, fiilleri öğrenirken bunların hangi edat ve çekimlerle kullanıldığı ile birlikte öğrenmeye çalışın. Bunun da en iyi yolu fiilleri ilgili hali tanımlayacak soruyla birlikte öğrenmeye çalışmanız. Örneğin (yatay) koymak fiili класть-положить’i sadece bu şekilde öğrenmeyin, класть-положить кого-что? на что? diye öğrenin.


Kolay gelsin.


Yayın Tarihi: 26.Eylül.2010, Pazar


Güncelleme: Ad durumları ile ilgili yeni çıkan bir kitabı (Metinlerle Rusça Ad Durumları) tanıttığım yazımı 30.Mart.2011, Çarşamba günü yayınladım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.