Eğer Rusça öğrenmek için kursa gitmeyi düşünüyorsanız, hangi kursa gideceğinize karar vermek önemli bir karar. Öğrenmek için para ve emek harcayacaksınız ve başarınıza en fazla etkisi olan faktörlerden biri kursunuz olacak.
Ben, şimdiye kadar Rusça için farklı iki kursu denedim. İkincisine hala devam ediyorum ve çok memnunum. Benim tecrübelerime göre, kursa karar verirken aşağıdaki kriterlere göre seçim yapmalı:
1. Kurstaki öğretmenlerin kalitesi: Öğretmenin önemine kimseyi ikna etmeye ihtiyaç yoktur, herhalde. Tek başına en önemli kriter bu ve eğer iyi bir öğretmen yoksa kalan hiçbir kriteri değerlendirmenize gerek yok. Hayatınız boyunca yeterince iyi öğretmenle de kötü öğretmenle de karşılaştınız, bu konuda kimsenin tavsiyesine ihtiyacınız yok. Ben, sadece Rusça’ya özel ne düşündüğümü söyleyebilirim. Rus Dili Edebiyatı mezunu Türk öğretmenle de çalıştım, ana dili Rusça olan öğretmenle de. Kesinlikle ana dili Rusça olan öğretmeni tavsiye ederim. Ana dili Rusça olunca, telaffuzu doğru olacaktır, farklı kullanımlarla ilgili her türlü nüansa hakim olacaktır. Ayrıca Rus yaşamı ve kültürünü de doğal olarak bilecek ve ilerleyen seviyelerde bunlarla da ilgili bilgi edinmek istediğinizde yardımcı olabilecektir. Ama ana dilinin Rusça olmasının kendi başına yeterli olduğuna da inanmıyorum. Mümkünse dil öğretmek, hiç değilse öğretmek üzerine eğitim almış olması da önemli. Eğitimi ve mesleği öğretmek olmayanlar kendilerinden pay biçebilirler. Türkçeyi ne kadar iyi konuşursanız konuşun, öğretmekte ne kadar başarılı olabilirsiniz?
2. Müfredatı: Okuldayken ‘müfredat’ kelimesinden nefret ederdim. Ama ne yapalım ki, önemli. Nasıl bir müfredatı takip ediyorlar? Rus Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın denetiminde yapılan bir TORFL (Test of Russian as a Foreign Language; Тест по русскому языку как иностранному, ТРКИ) sınavı var. Bu sınava ait seviyeler var ve pek çok kurs müfredatını bu sınav seviyelerine paralel olarak belirliyor. Ayrıca, pek çok kitapta da bu sınav seviyelerine referans var. Belli ki, üzerinde çok emek harcanarak çıkarılmış. Bence buna paralel bir müfredat iyi bir müfredat olacaktır. Kurslar arasında standardizasyonu da sağlar. Müfredatın önemli bir başka özelliği, dilin farklı unsurlarına dengeli bir ağırlık veriyor mu? Eğer sizi dilbilgisi ile ilgili boğacaksa; okumaya, yazmaya, konuşmaya yeterince zaman ayırmayacaksa hemen kaçın. İliklerimize işlemiş test kültüründen, herhalde, ayrıntılarda boğulmaya ve boğmaya çok büyük eğilimimiz var. Kursun dengeli bir programı olması çok önemli.
3. Kütüphanesi: İngilizce öğrenirken kaynak, farklı kitap bulmak çok kolaydı ve bunun kıymetini hiç bilememişim. Rusça’da iyi kitap çok zor bulunuyor. O yüzden kursun bu konuda desteği çok önemli hale geliyor. Anlamadığınız, daha çok egzersiz yapmak istediğiniz konularda size destek olabilecekler mi? Rusya’da yeni yapılan yayınları takip ediyorlar mı?
4. Öğrenci ve grup sayısı: Özellikle ilerleyen seviyelerde, öğrencilerin ilgisi azalıyor ve sınıflar kapanıyor. Bundan kaçış olduğunu sanmıyorum. O yüzden kursun öğrenci ve grup sayısının çok olması önemli. Sınıfınız kapandığında aynı seviyede başka bir grup varsa, iki grup birleşir ve ara vermeden devam edebilirsiniz. Bu olmasa bile, eğer iki ay arkadan gelen bir grup varsa, iki ay bekleyebilirsiniz veya o gruba katılıp son öğrendiklerinizi tekrar etmiş olursunuz. Ama ya arkadan gelen grup bir yıl geriden geliyorsa?
5. Diğer kriterler: Fiziksel ortam iyi mi? Ulaşımı sizin için kolay mı? Verimli öğrendiğiniz saatlerde dersleri var mı? Ders dışında sosyal faaliyetleri var mı?
Gerçi Rusça için çok fazla seçme şansı olmayabilir ama seçimi yaparken göz önüne almanız gereken kriterler bence bunlar.
Bunlara ek olabilecek sizin kriterlerinizi belirlemeye ve bu kriterlere göre kursu değerlendirmek için araştırma yapmaya biraz zaman ayırın. Kursun broşürlerine ve internet sitesine bakın. Gidip öğretmenleriyle yüz yüze görüşün. Şu andaki öğrencileriyle konuşun. Onlarla konuşurken ‘Nasıl kurs?’, ‘Siz memnun musunuz?’ gibi genel soruların yanında, yukarıda anlattığım kriterlere yönelik özel sorular da sorun. Mesela, ‘Derslerde konuşmaya fırsat buluyor musunuz?’ diyin. Mümkünse, ortamı anlamak için bir derse misafir olarak girip giremeyeceğinizi sorun.
Kursa başladığınız zaman önemli bir yükün altına giriyorsunuz. Kursa karar verirken biraz titiz davranmanız hem paranızı hem zamanınızı koruyacaktır.
Yayın Tarihi: 12.Eylül.2010, Pazar
Güncelleme: Kendi kursumu anlattığım yazımı 31.Ekim.2010'da yayınladım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.